AKTUELNO

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da je odluka o prekidu saradnje sa osoblјem britanske i američke ambasade u BiH doneta jer su oni 20 godina nametali probleme Srpskoj i zato što su sada dirnuli u imovinu, a to je, kako je rekao, "nešto što se ne sme".

Dodik je objasnio da je reč o osoblјu američke ambasade u BiH i njihovim specijalnim izaslanicima.

"Sve što radimo i što smo trpeli, bilo je zbog mira, bezbednosti naših lјudi, ali nekada se prevrši mera, kao sada", istakao je Dodik, navodeći da je američka ambasada izveštavala kako hoće, ali na štetu Srpske.

Dodik je rekao da odluku vlade o prekidu saradnje imaju obavezu da poštuju načelnici, ministri, premijer i svi srpski predstavnici na zajedničkom nivou, prenela je Srna.

Dodik je ponovio da, ukoliko se bude nametala priča o Zakonu o imovini i ne bude dozvoljeno da njome raspolaže Srpska, onda će biti doneta odluka o izlasku RS iz BiH.

Dodik je ocenio da je lakše pretrpeti sankcije, nego izgubiti imovinu jer bi u tom slučaju izgubili Republiku Srpsku.

"Želim da Republika Srpska i posle mene bude snažna i ne dozvoli nikakvim mešetarima da upravlјaju njome, već da suvereno vlada svojim nacionalnim i drugim resursima", rekao je Dodik sinoć za Televiziju "K3".

On je naglasio da nema čoveka u Srpskoj koji bi bio spreman da razgovara o tome da imovina pređe na nivo BiH.

Dodik je rekao da smatra i da je opozicija spremna da se bori za to da imovina ostane Srpskoj, jer postoje nacionalna i državna pitanja koja moraju da okupe sve lјude na jednom mestu.

Dodik je ponovio da su imovina, teritorija i nadležnosti Srpske neprikosnoveni.

On je najavio da će jednog dana od Ustavnog suda Republike Srpske zatražiti da kaže šta je ustavno ili nije, a za šta kaže da nije, ići će se u parlament radi poništavanja tih zakona.

RS bi bila zemlјa za primer da može da koristi svoje resurse i da nema blokade na niovu BiH, istakao je Dodik.

On je rekao da Republika Srpska danas ima više prijatelјa nego što je imala u svojoj istoriji, navodeći Mađarsku, Srbiju, Rusiju, Kinu, kao i to da ima dobre odnose i sa Hrvatskom.

Kada je reč o rusko-ukrajinskom sukobu, Dodik je rekao da se vodi računa o interesu naroda koji ovde žive, dok Zapad hoće da se pod moranjem pridruži njihovim sankcijama.

Dodik je postavio pitanje zbog čega bi RS to učinila.

Govoreći o zakonu o nevladinim organizacijama, Dodik je rekao da će taj zakon izazvati probleme, navodeći da se samo traži da se registruju oni koji dobijaju strani novac da deluju na prostoru Republike Srpske, kao i da nije spreman da trpi aroganciju Amerikanaca.

"Amerika je snažna zemlјa, dala je značajan doprinos civilizacijskom razvoju, ali je prvak sveta da potčinjava, da drugima čini zlo i greške", rekao je Dodik.

On je najavio da će se u Srpskoj u narednim mesecima doneti zakon kojim će pripadnicima LGBT organizacija biti zabranjen prilaz obrazovnim ustanovama.