AKTUELNO

Enver Beganović, koji pešice ide u Meku na hadžiluk, naišao je do sada možda i najtežu deonicu puta kroz Tursku.

Beganović se trenutno nalazi u jednom selu koje je udaljeno nekih 80 kilometara od Adane, a pred hodočasnikom se nalazi veliki uspon i planina pod snegom. Deonica koju je trebalo da prođe duga je otprilike 60 kilometara, međutim, nakon razgovora sa meštanima u poslednjem momentu je promenio plan.

- Domaćini su našem putniku preporučili da noću nikako ne bi smeo da pešačiti tom planinom. Puna je divljači i ima vukova. Naš putnik je svratio u jedno selo i došao do džamije. Večeras je gost jednog imama. Tako da će na najlepši mogući način započeti odabrani mesec Ramazan i ramazanski post - piše na stranici koja prati Enverov put.

Enver Beganović, koji već 126 dana pešači ka Meki, stigao je skoro do pola puta! Beganović, rodom iz Bosne i Hercegovine, podsetimo, krenuo je sredinom novembra na putovanje dugo 6.600 kilometara od Austrije do Meke na hadžiluk.

Do sada je prepešačio oko 3.300 kilometara i neumorno grabi ka Iraku.

Pedesetdvogodišnjak dnevno ponekad prepešači i oko 60 kilometara. Do konačnog cilja proći će kroz 12 država, a njegov plan je da oko 25. juna stigne u Meku i završi svoje hodočašće. Takođe planira da u Meku odnese zastavicu svake zemlje kroz koju će proći.

Do sada je prošao Austriju, Sloveniju, Hrvatsku, Bosnu i Hercegovinu, potom je iz Centralne Srbije preko administrativnog prelaza prešao na KiM, a zatim prepešačio Severnu Makedoniju, Grčku i trenutno je u Turskoj.

Hodočasnik rodom iz BiH, podsetimo, stigao je do Skoplja kad mu je stigla tužna vest da mu je iznenada preminula majka Fazila Beganović. Enver je nakratko prekinuo putovanje kako bi prisustvovao sahrani.

Autor: