AKTUELNO

Devetnaestogodišnja devojka Slavica iz Podravine u Hrvatskoj, pronašla je na ulici na desetine falsifikovanih novčanica u iznosu od 100 i 200 kuna.

Ne obraćajući pažnju da li je novac lažan, ona je kupovala stvari u prodavnici, vraćala dugove, ali i pozajmljivala porodici.

Iako se tokom istrage branila da nije znala da su lažne, osuđena je na uslovnu kaznu zatvora. Prema presudi, deo novca dala je o majci sestri i tetki, a deo je zadržala za sebe i potrošila.

Otkrila je kako je novčanice videla kod dvorišne ograde u Pitomači, pa je o svemu obavestila tetka Mariju koja je novac otišla pokupiti.

Plaćala dug za jaja

Nađen novac podelila je sa tetkom, gde je svakom pripalo oko 1.200 lažnih kuna. Slavičina majka Mira priznala je kako je od ćerke dobila novčanicu od 100 kuna kojom je Darku platila dug za jaja, piše danica.hr.

Sestra Mateja novčanicom od 100 kuna pokušala je da kupi robu u lokalnoj radnji ali je prodavačica na vreme prepoznala da je reč o lažnom novcu.

Tetka Marija je potvrdila priču svoje rođake. Kaže kako je otišla po bačeni novac uz ogradu kuće u Pitomači. Potom ga je podelila sa Slavicom, ali Marijina sestra Božica odmah je uočila da je reč o lažnom novcu te im rekla da ga unište.

Iz aviona se videlo

Njena sestra Božica upozorila je kako se "iz aviona" moglo videti da su novčanice lažne.

Istragom se otkrilo kako je radnja iz Pitomače oštećena je za 271 kunu, Dario koji je prodavao jaja za 160 kuna, a Jadranka od koje su kupili odeću za 200 kuna. Iznos štete veći je od primljenih lažnih novčanica jer su im prodavci vraćali kusure od 71 kn i 60 kuna.

Autor: