AKTUELNO

"Ja moram da napomenem da nemam decu, ja sam sama i od svoje sam plate kupovala ono što sam ja htela", kaže Sandra.

Bivši šef kabineta predsednika Vlade u mandatu Zorana Milanovića, Tomislav Saucha i sekretarica u Vladi Sandra Zeljko moraće da idu u zatvor, tri odnosno četiri i po godine, prenosi Jutarnji list.

Vrhovni sud je odbio žalbe njih oboje na presudu zagrebačkog Županijskog suda u tzv. aferi dnevnice, kojom su u decembru 2020. osuđeni na spomenute zatvorske kazne, čime je sada presuda postala pravosnažna.

Sauchi i Zeljko izrečene su petogodišnje mere zabrane obavljanja državne dužnosti, odnosno službe. Oboje moraju vratiti i ilegalno pribavljenu imovinsku korist od gotovo milion kuna (oko 15,5 miliona dinara), s time da 590.098 moraju da plate solidarno, a 349.000 samo Zeljko.

Premda je administrativno bila podređena Tomislavu Sauchi, sekretarica Sandra Zeljko na kraju je dobila veću kaznu od svog bivšeg šefa, jer je prema presudi sebi uzela više novca nego on. Međutim, kao i kod Sauche, misterija je šta su s tim novcem zapravo uradili.

Za razliku od Sauche, kod Zeljko je odgovor na to pitanje dala pretraga njenog stana u kojoj su pronađene velike količine čizama, i to neke vrlo skupih marki, čime je Zeljko očigledno bila pomalo opsednuta.

Takođe, u njenom stanu je pronađen i jedan putni nalog, za šta će Zeljko na suđenju sugerisati da joj je to policija podmetnula. Saucha je, pak, čitavo vreme tvrdio da je novac proneverila samo Zeljko i da je on zbog nje kolateralna žrtva.

- Vi ste godinama krali novac! I mene povlačite za sobom jer ste iskoristili rupu u sistemu - napao ju je Saucha na sučeljavanju na sudu.

Ja sam svoje cipele čuvala

Kako prenosi Danas.hr, u prvoj izjavi medijima, Sandra Zeljko je na pitanje šta je s luksuznim cipelama koje su pronađene u njenom stanu, rekla:

- Da, to je bila glavna atrakcija kada su došli, moje cipele. Je l' da je nešto bilo zašto nisu tako transparentno taj putni nalog ili tu kovertu uzeli i pokazali pa da se provlači po medijima. Nego moje cipele. Ako su moj zločin te cipele… Ja sam došla iz Vukovara u čemu sam bila obučena. Ostala sam bez ičega, kad god sam kupovala moje cipele za ovih 30 godina radnog staža radila ja sam svoje cipele čuvala, nije da sam ih bacala, da li je to 10 pari, 100 pari - govori.

Na pitanje jesu li to skupe cipele, kaže da su to cipele koje su kupovane na popustima.

- I ako jesu nekakva markirana cipela to je uvek kupljeno na popustu više od 50 posto, 70 posto. Ja moram da napomenem da nemam decu, ja sam sama i od svoje sam plate kupovala ono što sam ja htela. I uvek sam bila obučena, kažem, ako su problem moje cipele u celoj stvari ne znam šta bih rekla. Jer da je postojalo nešto što su našli u mom stanu onda bi to pokazali, ne bi se bavili mojim cipelama - smatra.

Sekretarica nije u mogućnosti da donosi odluke
- Neverovatno je kako sekretarica koja samo radi svoj posao i radi po nalogu svog šefa, nikada ne može sekretarica donositi odluke, sekretarica nije tamo u mogućnosti da donosi odluke - istakla je Zeljko za Danas.hr.

- Smatram da sam u celu situaciju dovedena ni kriva ni dužna. To je ono što ja mogu da kažem, jer svako ko zna kako sistem funkcioniše i šta je posao u Vladi, i koliko ljudi učestvuje u svemu. Ne može jedna osoba odlučivati, upravljati… Ja nisam bila bitna osoba niti imala funkciju da bih mogla nekome davati naloge samoinicijativno. Ja sam samo radila svoj posao - zaključila je.

Autor: