AKTUELNO

Jedan haker iz okoline Zagreba uhapšen je danas, zbog sumnje da je počinio kazneno delo protiv računarskih sistema, programa i podataka, saopštili su iz uprave policije.

Sprovedenim kriminalističkim istraživanjem je potvrđena osnovana sumnja da je uhapšeni od 22. jula 2012. godine kao administrator stranice "worldwiredlabs.com" distribuirao zlonamerni računarski program RAT (eng. Remote Access Trojan) naziva NetWire, koji je namenjen i korišćen za činjenje kaznenih dela protiv računarskih sistema, programa i podataka.

Navedeni računarski program je namenjen i korišćen za neopažen i neovlašćen pristup računarima i pametnim telefonima oštećenih osoba putem udaljene mrežne veze koji počiniteljima omogućuje potpunu kontrolu nad računarima i pametnim telefonima, bez znanja oštećenih osoba.

Takođe je utvrđeno da je osumnjičeni navedeni program prodavao na istoj stranici za iznose od 10 do 1.200 američkih dolara, u zavisnosti o periodu tokom kog je licenca za korištenje NetWirea bila ponuđena na prodaju, od mesec dana na duže, te tako ostvarivao protivpravnu imovinsku korist koja se još uvek utvrđuje.

Nalog za zaplenu navedene mrežne stranice odobrio je sudija SAD-a (United States Magistrate Judge).

U nekim zlonamernim kampanjama počinitelji su koristili NetWire (trojanac) za kibernetičke napade na zdravstvene i bankarske delatnosti. Takođe je zabeleženo da je zlonamerni softver koristila grupa prevaranata iz Afrike koji su koristili NetWire za preuzimanje daljinske kontrole nad zaraženim računalima.

Nakon završenog kriminalističkog istraživanja osumnjičeni je 8. marta u večernjim satima predan policijskom pritvorskom nadzorniku, dok je protiv njega podnesena kaznena prijava Opštinskom državnom tužilaštvu Novi Zagreb.

Hrvatska policija u saradnji s partnerskim policijskim agencijama nastavlja prikupljanje i analizu elektroničkih dokaza.

Ovo kriminalističko istraživanje rezultat je međunarodne policijske saradnje i zajedničkih napora u suzbijanju kibernetičkog kriminaliteta te je ostvareno u saradnji i koordinaciji sa Saveznim odeljenjem za istrage (FBI – Terensko odeljenje Los Anđeles) SAD-a, Federalnom policijom Australije, Kantonalnom policijom Cirih (Švajcarska) i EUROPOL-om.

Autor: