AKTUELNO

Crnogorska policija uhapsila je u Podgorici turskog biznismena Ahmeta Kalioncu koga potražuje Turska, potvrdio je danas medijima njegov advokat Dalibor Kavarić koji veruje da hapšenje ima veze sa nedavim zemljotresom u toj zemlji u kome je stradalo više od 45.000 ljudi.

Kavarić je za Portal Radio Televizije Crne Gore (RTCG) kazao da Turska potražuje Kalioncua zbog krivičnog dela u vezi sa platnim karticama, ali on veruje da je hapšenje njegovog branjenika povezano sa zemljotresom u toj zemlji u kome je srušeno ili preti da se sruši preko 214.000 zgrada.

Nadležni u Turskoj su posle zemljotresa izdali nalog za hapšenje osoba uključenih u izgradnju zgrada koje su se srušile u ovoj katastrofi.

Po rečima podgoričkog advokata, turski biznismen je povezan sa građevinskom firmom za proizvodnju betona.

"Mom klijentu je saopšteno da ga Turska potražuje radi nekog krivičnog dela u vezi platnih kartica. Međutim, porodica i ja sumnjamo da je motiv njegova veza sa građevinskom firmom za proizvodnju betona. Ako imamo u vidu trenutna dešavanja u Turskoj i hapšenja vlasnika građevinskih firmi u toj zemlji, porodica i ja smo uvereni da je to pravi razlog njegovog privođenja", kazao je Kavarić.

Po njegovim rečima, optužbe za navodno drugo krivično delo su "izgovor kako bi njegov branjenik bio što pre i po skraćenoj proceduri izručen Turskoj".

Kavarić navodi da turski biznismen nakon hapšenja nije priveden istražnom sudiji, kako to predviđaju zakon i međunarodna konvencija o ekstradiciji, već da mu je policija prekinula privremeni boravak, te da planira da donese rešenje o proterivanju.

Autor: