AKTUELNO

Porast saliniteta u severnom Jadranu, zbog suše i malog dotoka reka i ulaska mnogo slanije vode u Jadran, doprinosi jakim osekama.

Nasukane gondole i presušeni kanali, a okolo razočarani turisti - slike su koje ovih dana stižu iz Venecije i privlače pažnju čitavog sveta. Međutim, ne stižu samo iz Venecije tužni prizori.

Drastična oseka prisutna je i na Jadranu, a situacija izgleda dramatično od Fažane do Pelješca.

"Prvo, ova oseka je ekstremna, ali je nivo mora još uvek oko 20 centimetara viši od najekstremnijih oseka koje su se događale u poslednjih pedesetak godina. Ona je na neki način neuobičajena, jer je nismo imali toliko izraženu poslednjih godina", rekao je okeanograf dr Ivica Vilibić s Instituta Ruđer Bošković u Zagrebu.

Dr Vilibić ističe da ima više razloga zašto je more niže od uobičajenog.

"Jedan od njih jeste steričko sažimanje mora, jer hladnije more (a sad je najhladnije u godini) je gušće, pa je stoga nivo mora u Jadranu generalno najniži krajem februara i u martu. Drugo, pritisak vazduha je relativno visok, ali nije izražen, pa u slučaju da je pritisak viši za 20 hPa, što može biti u ekstremnim situacijama (trenutno je oko 1020 hPa), onda bi oseka i bila na nivou onih najekstremnijih u poslednjih 50 godina", pojašnjava Vilibić.

Navodi još neke razloge ekstremne oseke.

"Dalje, porast saliniteta u severnom Jadranu, što je posledica suše i malog dotoka reka, ali i ulaska mnogo slanije vode u Jadran u poslednjih nekoliko godina, sigurno značajno doprinosi jakim osekama. Naročito je to izraženo u obalnom području i lagunama kao što je Venecijanska laguna, stoga što je slanija voda gušća, nivo mora u tom slučaju opada", objašnjava stručnjak.

On još jednom ističe da se izražene oseke ovih dana događaju zbog svih ovih faktora koji deluju u istom smeru.

"Zanimljivo je primetiti da je pre samo nekoliko meseci, tačnije u novembru prošle godine, situacija u severnom Jadranu bila potpuno suprotna, kad je ispred Venecije zabeležena najviše ikad izmeren nivo mora. Ali ne u Veneciji, jer je laguna bila zatvorena sistemom Mojsije", zaključio je Ivica Vilibić.