AKTUELNO

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas da pod himnom Republike Srpske nije stradao niko u svetu, ali je pod uzvikom "Alahu egber!" koji se čuje poslednjih dana u Federaciji BiH, stradale hiljade Evropljana i Amerikanaca.

Dodik je to rekao komentarišući kritiku odlazeće ministarke u Savetu ministara BiH Bisere Turković u vezi s intoniranjem himne Republike Srpske na proslavi njenog Dana Republike 9. januara.

Pominjući godišnji skup predstavnika bošnjačkih ratnih udruženja u sredu u Bužimu, na severozapadu BIH, Dodik je za novinsku agenciju Srna rekao da Turković, ;"umesto da se s partijskim kolegama pozabavi (tim) islamskim paradama... ;koje jesu pretnja ne samo BiH, već celoj Evropi, ona pokušava da svoj otrov prospe po Republici Srpskoj i Ruskoj Federaciji".

Govoreći o kritici Bisere Turković zbog toga što je on povodom Dana RS orden dodelio ;predsedniku Rusije Vladimiru Putinu, kazao je da Putin "poštuje RS i podržava medjunarodni sporazum (Dejtonski sporazum), kojim je uspostavljena današnja BiH".

"Kako da velike evropske zemlje objasne da u jeku sankcija protiv Rusije neke čak imaju povećanu robnu razmenu sa Rusima? I onda smo mi loši momci, a oni dobri i na strani dobra", kazao je Dodik.

Komentarišući ocenu Bisere Turković da je dodela ordena Putinu "šamar celom svetu", Dodik je naveo da "kod Srba ima izreka koja kao da je nastala zbog nje": "Svaka joj je za šamara" i dodao da je četvorogodišnji mandat ministarske spoljnih poslova BiH prošao u "bacanju budalaština".