AKTUELNO

Predsednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta izjavio je da okupljanje bošnjačkih udruženja u Bužimu pod zastavama takozvane Armije BiH i uz ratni poklič "Alahu ekber" uz prisustvo dece u ratnim uniformama, jedan u nizu primera konstantnog sejanja mržnje prema Srbima i Republici Srpskoj.

Linta je pozvao predstavnike međunarodne zajednice u Sarajevu da nedvosmisleno osude poruke mržnje iz Bužima i da konačno napuste politiku dvostrukih standarda, saopštili su iz Saveza Srba iz regiona.

"Krajnje je vreme da zapadni deo međunarodne zajednice promeni jednostrani pristup prema dešavanjima u BiH, a ne da i dalje stoji na strani Bošnjaka odnosno političkog Sarajeva. Samo politika jednakih aršina, uz dosledno poštovanje izvornog Dejtonskog sporazuma, može dovesti do istinske stabilnosti i trajnog mira", poručio je Linta.

On je naveo da su pod pokličem "Alahu ekber" odsecane glave srpskim borcima na ozrensko-vozućkom ratištu i ubijani Srbi tokom rata i ocenio da je jasno da etnički motivisano pravosuđe BiH neće ni ovaj put kazniti odgovorne za govor mržnje.

Šovinističke scene u Bužimu, smatra Linta, dodatno povećavaju tenzije i produbljuju podele u Bosni i Hercegovini čime se ne doprinosi unapređenju saradnje i razumevanju.

"Nije moguće govoriti o uspostavi poverenja između dva naroda dok god se sa bošnjačke strane u kontinuitetu šalju ratnohuškačke izjave i poruke koje pozivaju na nove oružane sukobe s ciljem da se realizuju projekti koji nisu ostvareni u prošlom ratu", upozorio je on.