AKTUELNO

Prema najnovijim informacijama Ivica Todorić, vlasnik Agrokora, uhapšen je u Londonu i pušten da se brani sa slobode.

Vlasnik Agrokora Ivica Todorić, koji se ranije danas predao londonskoj policiji po osnovu evropskog naloga za hapštenje, pušten je na slobodu uz obavezno nošećenje sigurnosne narukvice, javili su hrvatski mediji. Todorić je platio 100.000 funti kauciju, a oduzet mu je i pasoš jamčevine, oduzeta mu je pasoš i ima obavezu da nosi sigurnosnu narukvicu.

Hapšenje je potvrdila i hrvatska policija i u svom obaveštenju navodi:

-Hrvatska policija je primila obaveštenje da je Ivica Todorić (1951) pozvan u 9:04 po lokalnom vremenu u policijskoj stanici Charing Cross u Londonu, gde je i uhapšen na osnovu evropskog naloga za hapšenje koje je izdala hrvatska policija na nalogu ŽDO u Zagrebu.

Naime, kako je Pink.rs ranije objavio, Hrvatska je policiji Ujedinjenog Kraljevstva, dostavila informacije o londonskoj adresi Ivice Todorića.

Foto: Logo

Plan za predaju policiji

Prema nekim saznanjima, Todorić je planirao da se preda policiji, s ciljem sprečavanja mogućeg hapšenja.

Ranije informacije sa kojima smo raspolagali bile su da će  Todorićem, nakon odlaska u policiju, biti i njegovi advokati, koji bi odmah trebalo da pokrenu postupak zaštite od ekstradicije, kako bi vlasnika Agrokora zaštitili od navodnog političkog progona.

Prema informacijama, Todorić je poslednjih dana skupljao i novac za plaćanje kaucije, kako bi se protiv izručenja borio sa slobode.

Podsetimo, Todorić je zvanično u bekstvu od 21. oktobra, kada je Državno tužilaštvo Hrvatske izdalo međunarodnu poternicu za njega.

Todorić se mogao "videti i čuti" na svom blogu

Nakon što je Agrokor ušao u vanrednu administraciju na čelu sa komesarom vlade Antom Ramljakom, Todorić se mogao "videti i čuti" na svom blogu, a od samog prvog saopštenja bilo je jasno da će njegova odbrana biti zasnovana na tvrdnji da je on bio žrtva političkog progona .

Novinari u Hrvatskoj 3. novembra su tražili odgovor na pitanje od premijera Andreja Plenkovića da ima kaže da li zna gde se nalazi Todorić, a Plenković je izbegao odhgovor i obrušio se na novinare koji su insistirali na tom pitanju.

Todorić, međutim, tvrdi da su državne institucije dugo znale za adresu na kojoj se nalazi.

-Ne skrivam se i moja je savest čista, ali kao čovek kojem su duboko povređena ljudska prava imam puno pravo na protivljenje političkom progonu i neprihvatanje unapred konstruisane krivice. Moji su advokati u stalnom kontaktu s vlastima i nadležnim institucijama kojima je poznata moja adresa, i ovo je i pre nego što je protiv mene pokrenuta istraga - napisao je Todorić na svom blogu 2. novembra.

Zvanično nestap 21. oktobra

Vlasnik Agrokora zvanično je pobegao 21. oktobra, kada je Državno odvjetništvo izdalo međunarodnu poternicu za njega.

Nakon što je u Agrokor ušla vanredna uprava na čelu sa vladinim komesarom Antom Ramljak, Todorić je nestao iz javnog života sve do septembra kad započeo s objavama na svom blogu.

Već je bilo jasno iz prvog najavljivanja da će se Todorić braniti, tvrdeći da je žrtva političkog progona.

- Građani Hrvatske i regije uveriće se da je nacionalizacija Agrokora koju je dizajnirala Vlada politički projekat koji je u potpunoj suprotnosti sa interesima Republike Hrvatske - objavio je Todorić 22. septembra. Već je bilo spekulisano da je njegov blog napisan u Londonu.

Prekretnica u aferi Agrokor posle objave revizije finansijskih izveštaja

Iako je u toj svojoj prvoj objavi najavio da će "javnim istupima i objavom relevantnih dokumenata u potpunosti razotkriti spregu politike, privatnih interesa čelnika fondova i važnih ljudi iz samog Agrokora", do danas to nije učinio. U svojim otkrivanjima, uglavnom je izneo neke tvrdnje koje su zatim uhvatili hrvatski mediji, ali su iskazi bili izostavljeni.

Foto: Beta

Prekretnica u aferi Agrokor bila je objava revizije finansijskih izveštaja koncerna koja je pokazala da brojke nisu štimale, zbog čega je Ramljak podneo krivičnu prijavu protiv Todorića.

Nakon objavljivanja rezultata revizije započela je spekulacija o radu Državnog odvjetništva. Iako se očekivalo da će hapšenja biti odmah, to je bilo samo osam dana kasnije.

Početak hapšenja

Akcija je započela pre svitanja i to dolaskom policijskih marica pred Kulmerove dvore, adresu na kojoj je Todorić prijavljen, ali na njoj ne živi već neko vreme. I dok su brojni novinari izvestili pred velikom publikom, istražitelji su započeli sa 60 naloga za pretres rano ujutro.

Na kraju dana objavljeno je da je osumnjičeno 15 osoba: Ivica Todorić, njegovi sinovi Ante i Ivan, njegov zet Hrvoje Balent, Ljerka Puljić, nekadašnja članica uprave Agrokora, potom Ivan Crnjac, nekadašnji član uprave zadužen za finansije Agrokora, Tomislav Lučić, Piruška Canjuga , Mislav Galić, bivši član uprave, Damir Kuštrak, nekadašnji član nadzornog odbora, Marijan Alagušić, direktor kontrolinga u Agrokoru dd, Alojzije Pandžić, Ivica Sertić te Olivio Discordia i Sanja Hrstić, zaposleni revizorske kuće Baker Tilli koja je izrađivala revizorska izveštaja za Agrokor.

Svi uhapšeni osim Todorića

Slučajno ili ne, svi koji ne pripadaju Todoriću uhapšeni su.Todorić i sinovi su, naime, bili nedostupni hrvatskom pravosuđu, ali njihovi advokati su tvrdili da će se oni uskoro vratiti u Hrvatsku.

Opet slučajno ili ne, vratili su se tek nakon što je sudija istrage odbio zahtev DORH-a za određivanjem istražnog zatvora osumnjičenima.

Prvi je uradio Ante Todorić, kome su novinari bezuspešno pokušali da presretnu na aerodromu, čekaju letovi iz Londona. Ante Todorić je izvučen iz okružnog suda samo nakon što je davao izjavu, nakon čega je otišao na Kulmerove dvore. On je kratko rekao novinarima da je predstavio svoju odbranu.

#Agrokor

#Hapšenje

#Ivica Todorić

'