AKTUELNO

U Bosni i Hercegovini se 2. oktobra 2022. godine održavaju deveti Opšti izbori.

Na izborima će se birati članovi Predsedništva Bosne i Hercegovine, zastupnici za Predstavnički dom Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, zastupnici za Predstavnički dom Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine, predsednik Republike Srpske, dva potpredsednika Republike Srpske i zastupnici za Narodnu skupštinu Republike Srpske (NSRS), kao i zastupnici za Skupštine 10 kantona u Federaciji Bosne i Hercegovine.

Nenad Nešić, predsednik Demokratskog narodnog saveza Republike Srpske i jedan od pet kandidata za Predsedništvo BiH, rekao je za Pink da je narodu Srpske dosta više crno belog filma.

- Sa jedne strane imamo SNSD, a radi se o jednoj bahatoj korumpiranoj vlasti, a sa druge strane imamo bezidejnu i nesposobnu opoziciju, ili kao ja volim da kažem ostatak opozicije koju predstavlja SDS i PDP - rekao je Nešić.

Kako navodi, oni zadnjih 16 godina građanima ne nude ništa novo, a dok se svađaju, dele, jedne druge nazivaju izdajnicima i lopovima, narod iz Republike Srpske odlazi, a Republika Srpska propada.

Nešić kaže da Demokratski narodni savez ima plan kako da Republiku Srpsku izvadi iz krize u kojoj se nalazi.

- Smatramo da Republika Srpska pre svega treba da bude ekonomski i energetski stabilna, da imamo obrazovanje i zdravstvo na koje ćemo biti ponosni - kaže Nešić i dodje:

- Mi smo predvideli zajedno sa našim timom stručnjaka da prosečna plata u naredne četiri godine bude 2.000 konvertabilnih maraka, a to je nešto više od 1.000 evra - naglašava Nešić.

Kako kaže, njegov tim je napravio plan, koji se zove "Krov za Srpsku".

- Smatramo, da kada bi podelili narodu za četiri godine 1.000 stambenih jedinica, da bi na taj način sprečili odliv mladih ljudi i svih onih radno sposobnih. Time bi pokazali da država stoji iza svog naroda - naglašava Nešić i dodaje:

- Mnogi pitaju kako? Evo na primer, bužet predsednika Republike Srpske je 10.350.000 konvertabilnih maraka, to je više od pet miliona evra, i koliko je meni poznato mnogo puta više nego što ima i predsednik Vučić, a Srbija je mnogo puta veća od Republike Srpske i po broju stanovnika - navodi Nešić.

Kako kaže, ukoliko bi taj bužet skratili, smanjili na jedan optimalni iznos, ostalo bi negde viška od osam miliona, a zamislite sa osam miliona konvertabilnih maraka koliko bi se moglo izgraditi stambenih jedinica.

Kako je rekao, njegov tim je analizom bužeta Republike Srpske našao oko 547 miliona diskrecionih rashoda, odmah prvog dana je moglo da se isključi 87 miliona i da se uloži u zapošljavanje, povećanje standarda građana, proizvodnju i tako dalje.

- Znači, imamo jedan efikasan plan, imamo tim stručnjaka i to nisu prazne reči! -zaključio je Nešić.

#Bosna i Hercegovina

#Izbori

#Nenad Nešić

#Predsedništvo BiH

#kandidat