AKTUELNO

Premijer Severne Makedonije Dimitar Kovačevski izjavio je danas da njegovo vlada sa Srbijom razgovara o nabavci gasa potrebnog za proizvodnju struje, a sa Bugarskom i Turskom o kupovini nedostajuće električne energije do kraja zime.

"Vodimo razgovore sa Srbijom, sa Bugarskom takođe, ali tamo je situacija malo komplikovanija jer Bugarska trenutno nema parlament, a njihovo zakonodavstvo je prilično ograničeno u pogledu prodaje viškova struje direktnim dogovorom. Razgovaramo sa Turskom i mislim da smo na dobrom putu da obezbedimo baznu energiju, a sa Srbijom čekamo odgovor jer je tu reč o gasu koji bi se potom koristio u kogenerativnoj centrali. Radi se svakodnevno, stalno", rekao je Kovačevski.

U vezi finansiranja svega toga, Kovačevski je rekao da je već obezbedjena finasijska knstrukcija sa bilaterelnim kreditorima, da očekuje da će uskoro biti okončani pregovori sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF), ali da se razgovara i sa nekim finansijski bogatijim državama sa Bliskog istoka.

Premijer Severne Makedonije istakao je da Vlada ima veoma jasan plan za suočavanje sa energetskom krizom, a to je da se stave u rad svi proizvodni kapaciteti.

"Već se radi na razvoju bloka tri u REK 'Bitolj', zatim je stavljen u rad TEC 'Oslomej', koja nije radila dugi niz godina, i pušten je u rad TEC 'Negotino'", istakao je premijer Dimitar Kovačevski u izjavi novinarima.

#Dimitar Kovačevski