AKTUELNO

Sredovečni muškarac iz Hrvatske, koji je sedmogodišnju devojčicu dodirivao po grudima i zadnjici, neće ići u zatvor, prenosi Jutarnji list.

Opštinski sud u Hrvatskoj osudio ga je za polno zlostavljanje deteta mlađeg od 15 godina na osam meseci zatvora, odnosno dve godine uslovno.

Prema optužnici, on se u novembru 2018. nalazio u dvorištu svog komšije kome je, prema navodima roditelja žrtve, cepao drva.

U jednom je trenutku optuženi rekao da ide u WC, ušao u kuću pa je sa ciljem zadovoljenja svoje pohote, uočivši devojčicu kako izlazi iz kupatila u pidžami, uhvatio je za zadnjicu i dirao joj grudi, navodi se u optužnici.

Za policiju, tužilaštvo, a potom i za sud, time je narušio detetu polnu slobodu izazvavši kod nje osećaj straha i neugode.

S obzirom na loše imovinske prilike, da nije zaposlen niti da ima penziju, sud ga je oslobodio plaćanja troškova sudskog postupka, ali mu je naložio da plati sudske troškove maloletne žrtve.

Optuženi se ne smatra krivim. Na sudu se branio ćutanjem pa je njegov iskaz iz tužilaštva pregledan u sudnici i u kojem, između ostalog, navodi da su "toga dana trebali da seku drva, ali su pili pivo, da su se deca igrala u kući te da je sve to izmislio otac curice".

Prilikom odmeravanja kazne, sud je optuženom uzeo u obzir kao olakšavajuću okolnost da je siromašan i da je bio pod uticajem alkohola u trenutku napada. Otežavajuća okolnost mu je bila ta što je ranije osuđivan za drugu vrstu nedela.

Sud je u ovom slučaju primenio blaži zakon koji je bio na snazi u vreme počinjenja kaznenog dela, a izmenama Kaznenog zakona kazna za polnu zloupotrebu deteta mlađeg od 15 godina je pooštrena na od jedne do osam godina zatvora.