AKTUELNO

Bogdan Vajukić (23) iz Laktaša osuđen je, u ponovljenom suđenju u Okružnom sudu u Banjaluci, na 11 godina za ubistvo komšije Gojka Veselića (76). Sudija Blagoja Dragosavljević rekao je da je Vajukić obavezan na psihosocijalni tretman u trajanju od dve godine.

Vajukić je već bio osuđen na 10 godina zatvora i Okružni sud ga tada nije osudio za teško ubistvo na svirep i podmukao način, za šta ga je teretila optužnica, već za tešku povredu sa smrtnom posledicom. Ovog puta je Sudsko veće Okružnog suda u Banjaluci ocenilo da je reč o ubistvu.

Raniju presudu je ukinuo Vrhovni sud RS, jer, između ostalog, smatra da nije dobro cenjen nesrazmer u godinama i snazi između optuženog i žrtve. Slučaj je vraćen na novo suđenje, gde su prihvaćeni ranije izvedeni dokazi.

U ponovljenom suđenju tužiteljka Tanja Mrđa istakla je da je dokazima potvrđeno da je Vajukić počinio ubistvo na svirep način. Kako je navela, optuženi je u istrazi priznao ubistvo, a na sudu je tvrdio da nije imao nameru da ubije Veselića.

Sa druge strane, Jadranko Stupar, Vajukićev advokat, izjavio je ranije da u ovom slučaju nema svireposti i da nije dokazano da je optuženi imao nameru da počini ubistvo.

Zločin se dogodio 24. januara 2021. u selu Koljani. U optužnici se navodi da je Vajukić u večernjim časovimaa ušao u kuću Veselića i nakon verbalnog sukoba starca fizički napao.

- Više puta udario ga je po glavi i telu, prignječio mu grudni koš usled čega je došlo do višestrukog preloma rebara, što je dovelo do smrti oštećenog - navodi se u optužnici.

Pojašnjava se da se Vajukić narednog dana vratio u kuću Veselića. Uklonio je tragove zločina, sa žrtve je skinuo donji veš, nakon čega je telo bacio u bunar u dvorištu kuće.

Autor: