AKTUELNO

Zbog jake kiše i nevremena u mnogim delovima Hrvatske nastala je velika materijalna šteta, a Gorski kotar se sprema i za odbranu od poplave, prenose danas hrvatski mediji.

Zbog kiše koja još pada na gornjem toku Kupe došlo je do naglog porasta vodostaja pa su preduzete mere odbrane od poplava s daljnjom tendencijom porasta, javio je Državni hidrometeorološki zavod, prenosi portal Index.hr.

Uprava civilne zaštite objavila je da je na Županijskom putu 5033 Brod na Kupi-Gašparci prekinut saobraćaj zbog izlivanja vode i odrona zemlje te da saobraćaj teče obilazno državnim putem Brod na Kupi-Delnice i putem Delnice-Prezid.

Zbog izlivanja Belice, Kupine pritoke, usled jakih padavina, voda se izlila na put kod Kuželja, a dalje prema naselju Gašparci došlo je do odrona zemlje zbog čega je saobraćaj onemogućen na tom delu puta.

U Kuželju je poplavljeno nekoliko dvorišta i podruma porodičnih kuća. Uprava civilne zaštite preporučuje vozačima da se informišu na sajtu Hrvatskog autokluba.

Hrvatske vode proglasile su uzvodno na Kupi kod Osilnice vanredno stanje jer je vodostaj u 16.50 dostigao 393 centimetra, tri više nego deset minuta ranije. Iste mere uvedene su nizvodno na Kupi kod sela Kupa.

Autor: