AKTUELNO

Visoki krivični sud Republike Hrvatske ukinuo je presudu Filipu Zavadlavu, koji je u januaru 2020. godine usred Splita iz kalašnjikova pucao u trojicu mladića.

Zavadlav je nepravosnažno osuđen na 40 godina zatvora, a prošle nedelje se raspravljalo o žalbama na presudu.

Ključni argument odbrane bio je manjkav psihijatrijski pregled Zavadlava. Naime, iako je veštak tvrdio da nije bio uračunjiv u trenutku kada je pucao na Marina Bobana (24), Juricu Torlaka (38) i Marina Ožića Paića (25), nije mu suđeno kao ubrojivoj osobi.

Zbog toga je njegov advokat Branko Šerić tražio kontrolno veštačenje, ali ono nije prihvaćeno. Šerić je ukazao na praksu Evropskog suda za ljudska prava koji je regulisao ovo pitanje, ali je Županijski sud u Splitu to odbio. Šerić danas kaže da je zadovoljan odlukom Višeg krivičnog suda, te da je očekivao.

U samom Višem krivičnom sudu za Telegram nisu mogli da potvrde tačne razloge zbog kojih je Filipu Zavadlavu ukinuta kazna, već iz činjenice da je doneto rešenje o produženju istražnog pritvora zbog opasnosti od ponavljanja krivičnog dela, a nije više kao obavezna zbog dužine kazne, zaključuje da je zaista naloženo ponovno suđenje.

„Nakon što odluka Višeg krivičnog suda bude napisana, objavićemo je“, kratko je za Telegram rekao portparol Višeg krivičnog suda sudija Marijan Bitanga.

Tokom rasprave o žalbama, Zavadlav je rekao da se nije slagao sa svojim advokatom, odnosno da nije bio van kontrole u ​​trenutku pucanja u trojicu mladića sa kojima se posvađao. "Ja sam potpuno zdrav čovek, bio sam i tada i sada", rekao je on, ističući da smatra da su mu narušena prava jer je zbog svega morao da prekine školovanje. Propao mu je, kaže, školarine za Pomorski fakultet u Rijeci.

„Ja, kao i mali Oliver Tvist, trebalo je da preuzmem svu krivicu. Tamo su me stavili, i nisam ja kriv. Molim vas poništite moju rečenicu. I ako sam kriv što sam živ, tražim da mi sud poveća kaznu na 50 godina“, rekao je on.

Zavadlav je za svako od tri ubistva u splitskom naselju Varoš u januaru 2020. dobio po 15 godina, što je objedinjeno u jedinstvenu kaznu od četrdeset godina. Kao otežavajuća okolnost uzeta je činjenica da je koristio automatsku pušku protiv koje oštećeni nisu imali šanse.

Optužnica Županijskog tužilaštva teretila je tada 26-godišnjeg Zavadlava da je sa 37 metaka iz automatske puške ubio Marina Bobana (24), Juricu Torlaka (38) i Marina Ožića Paića (25), nekoliko sati nakon krvoprolića predao se splitskoj policiji. On je lišen slobode u kafiću kod Policijske uprave splitsko-dalmatinske.