AKTUELNO

Jedna od dve opsesije našeg vremena su novac i zdravlje, pa je teško zamisliti veću sreću nego kada se to dvoje spoji u jednu.

To dvoje je gotovo idealno kombinovano u sakupljanju pčelinjeg otrova, apitoksina, koji je veoma tražen proizvod na svetskom tržištu. Jedan kilogram košta i do 50.000 evra, a koristi se u farmaceutskoj i kozmetičkoj industriji i najviše se izvozi u SAD.

U celom regionu ovu lekovitu supstancu, o kojoj je pisala i Slobodna Dalmacija, sakuplja tek poneki pčelar. Jedan od njih je i Sulejman Jakupović iz Kozaruše kod Kozarca u Bosni i Hercegovini.

- Pčelinji otrov sakupljam na potpuno human način pomoću uređaja koji daju frekvenciju stršljena, pa pčele imaju osećaj da brane košnicu od stršljena. Probuše tanjire, odnosno staklo na kojem ne ostaju žalci i pčele nastavljaju da žive cijeli život potpuno normalno, rekao je Jakupović za BHRT. Za dobijanje jednog grama pčelinjeg otrova potrebno je čak 90.000 uboda pčela, prenosi Jabuka.TV.

- Na svetskom tržištu gram je trenutno oko 50 evra. Za količinu od jednog kilograma otrova potrebno je oko 200 košnica. Godišnje proizvodim oko dva kilograma, a pčelinji otrov prodajem za 50.000 evra, kaže Jakupović.

- Dve devojke su doktorirale o mom pčelinjem otrovu. Jedan je branio temu „Pčelinji otrov u lečenju raka“, gde je u potpunosti utvrđeno da pčelinji otrov uništava rak u roku od 20 minuta. Još jedna djevojka doktorirala je na temu multiple skleroze i dokazala da je izliječena pčelinjim otrovom, ističe Jakupović za BHRT, prenosi Jabuka.TV.

Visoka zarada i koristan rad u prirodi i visoka otkupna cena mogli bi da budu mamac za mnoge koji bi da zarade. Međutim, preduslovi su da imaju iskustvo sa pčelama, veliki broj košnica i da imaju uređaj koji će bezbolno sakupljati apitoksin. Međutim, nije tako jednostavno kao što se čini.