AKTUELNO

Stižu novi detalji o sinoćnjoj teškoj železničkoj nesreći koji bi možda mogli da rasvetle kako je došlo do teškog sudara, kao i zašto stradali mašinovođa putničkog voza nije na vreme zaustavio voz, i to na deonici na kojoj postoji takozvani automatski pružni blok odnosno moderni APB sistem koji služi kako bi se obezbedla bezbednost saobraćaja.

Naime, prema informacijama koje je dobio Jutarnji list od upućenih izvora, mašinovođa koji je upravljao putničkim vozom na pruzi u Okučanima od transportera je dobio informaciju kako izlazni signal u sklopu automatskog pružnog bloka, koji na ovoj deonici reguliše bezbednost saobraćaja, nije ispravan, kao i da dobio usmeni nalog da do prvog, neispravog signala vozi brzinom od 30 kilometara na sat, nakon čega je smeo da nastavi da vozi normalnom brzinom (ona na ovoj deonici iznosi maksimalno 160 kilometara na sat).

Pretpostavlja se da je mašinovođa tako i uradio, pa je nakon prolaska neispravnog signala ubrzao voz do brzine preko 100 kilometara na sat, što je sve u okviru propisanih pravila.

Zasad se čini kako bi možda baš taj prvi, neispravni signal mogao da bude razlog zašto mašinovođa u nastavku vožnje nije usporio voz kojim je upravljao i na kraju ga zaustavio, iako je u skladu sa svim propisima bio obavešten da se ispred njega na pruzi nalazi zaustavljen teretni voz, pa je čak dva puta sistemu čak i potvrdio da je toga svestan.

Naime, sistem je mašinovođu na udaljenosti od 5 km pre zaustavljenog voza žutim svetlom obavestio kako se ispred njega nalazi vozilo u kvaru, a zatim je novo upozorenje primio na udaljenosti od dva kilometar od pokvarenog vozila, u obliku crvenog svetla.

-Dakle, taj sistem, u slučaju kad se na pruzi na primer nalazi voz u kvaru, predviđa dojavu informacije o tome vlaku u dolasku, i to u dva navrata. Prvi put mašinovođa na udaljenosti od nekih maksimalno 5 kilometara dobija obaveštenje kroz žuto svetlo da se ispred njega nalazi voz koji stoji, nakon čega treba da se prilagodi ili smanji brzina, a potom sledi još jedna dojava, ovog puta u obliku crvenog svetla koje se nalazi nekih dva do dva i po kilometara od voza koji stoji, objasnio je sagiovornik.

Koliko je zasad poznato, taj je sinoć bio u funkciji, a sam mašinovođa putničkog voza, kako se nezavisno saznaje, morao je da bude svestan da se ispred njega nalazi voz koji stoji, jer bi ga u suprotnom APB automatski zaustavio.

-Naime, sistem funkcioniše tako da mašinovođa, kad vidi žuto svetlo, mora da pritisne jedan taster kako bi potvrdio da je primio informaciju i da uspori vožnju na maksimalno 30 kilometara na sat, u suprotnom ga sistem automatski izbacuje i zaustavlja. Nakon toga mašinovođa po drugi puta mora da pritisne taster nakon što ugleda crveno svetlo, takođe kako bi sistemu potvrdio da je svestan da je ispred njega vozilo u kvaru, kaže sagovrnik.

S obzirom na to da voz nije bio automatski zaustavljen, naš sagovornik pretpostavlja da je mašinovođa morao u dva navrata sa stisne taster, pa je u sistemu da potvrdi kako zna da je ispred njega voz koji stoji, ali ostaje nejasno zašto nije usporio, a kasnije i potpuno zaustavio voz.

-Moguće da je, nakon što je u Okućanimaprimio informaciju kako je izlazni signal neispravan, zapravo mislio kako je celi sistem u kvaru, ali to je u ovoj fazi teško da se proceni, rekao je.

Kako se nezvanično saznaje, stradali mašinovođa bio je iskusan, navodno je bio pred penzijom, a u nesreći je navodno stradao i kondukter koji se u tom trenutku nalazio u prednjem delu putničkog voza.

Autor: