AKTUELNO

Jovan Vukotić je prema policijskoj evidenciji bio vođa škaljarskog klana. On je pobegao u avgustu iz Crne Gore i nalazio se na međunarodnoj poternici, a za njegovu likvidaciju suprotstavljeni kavački klan navodno je spremio 900.000 evra.

Vođa škaljarskog klana Jovica Vukotić prema nezvaničnim saznanjima Kurira ubijen je večeras u turskom letovalištu Antaliji.

Pripadnici suprotstavljenog kavačkog klana i ranije su pokušali da ga ubiju nekoliko puta, ali bezuspešno.

Vukotića, koji je inače bio u bekstvu, crnogorsko tužilaštvo je teretilo za podstrekavanje članova kriminalne grupe da ubiju Radoja Zvicera i Slobodana Kašćelana, navodne vođe kavačkog klana. Takođe, sumnjiči se za stvaranje kriminalne organizacije, teško ubistvo putem podstrekavanja i teško ubistvo u pokušaju izvršeno pomaganjem.

Sumnjalo se i da je organizator grupe koja je planirala da ubije Veljka Belivuka i Marka Miljkovića.

Kriminalna organizacija, koju je navodno Vukotić predvodio, imala je posebne organizovane grupe za nabavku eksploziva, vozila i plovnih prevoznih sredstava. Nekoliko dana ranije, za Vukotićem je tragala policija, a pretresani su njegovi objekti u Crnoj Gori. Za njim je raspisana i poternica zbog stvaranja kriminalne organizacije i teškog ubistva putem pomaganja.

Vukotić je u januaru 2021 godine podneo krivičnu prijavu protiv policije u Kotoru, jer su 22. oktobra 2020. godine naredili da dođe u policijsku stanicu u Kotoru, gde ga je vrebao plaćeni ubica.

Inače, Vukotić je 8. februara iz Srbije izručen Crnoj Gori, koja ga je potraživala radi vođenja krivičnog postupka pred podgoričkim Višim sudom zbog krivičnih dela teško ubistvo u pokušaju i nedozvoljeno držanje oružja.

Vukotić je 28. jula napustio spuški zatvor nakon ukidanja pritvora.

Bio je osumnjičen za pokušaj ubistva Miloša Radonjića i Vojina Stupara, a na teret mu se stavljalo i da je pucao na Tamaru Zvicer, ali je oslobođen optužbi.

Osim toga, Vukotić se dovodio se u blisku vezu sa grupom Luke Bojovića, kao i sa najtežim krivičnim delima u Srbiji i Crnoj Gori.

Foto: Fonet

VUKOTIĆ I BOJOVIĆ

Škaljarska grupa, čiji je Jovica Vukotić jedan od vođa, dovodi se u blisku vezu sa grupom Luke Bojovića, koji u Španiji izdržava zatvorsku kaznu od 18 godina, na koju je osuđen zbog organizovanog kriminala. Ova dva klana zajedno su radila na švercu i distribuciji narkotika širom Evrope. Prema operativnim podacima, Jovan Vukotić često je boravio u Beogradu, ali dolazio je i u Novi Pazar, na Kopaonik i Zlatibor, gde se sastajao sa pripadnicima klana Luke Bojovića.

DROGA I UBISTVA

Podaci koje je crnogorska policija uputila kolegama u Srbiji ukazuju da je Vukotić „dominantno sprovodio aktivnosti krijumčarenja narkotika i izvršenja najtežih krivičnih dela”, pre svega onih koji se odnose na sukobe sa “kavačkim klanom” sa kojim su škaljarci od 2014. godine u ratu.

Ovaj rat počeo je krajem 2014. godine kada je u španskoj luci Valensija nestalo 300 kilograma kokaina. Prva žrtva u ratu bio je Goran Radoman, blizak upravo škaljarcima, nakon čije smrti su se nizala ubistva na obe strane. Do sada je u sukobu klanova ubijeno više od 30 osoba, a likvidacije su se događala kako na teritoriji Crne Gore tako i Srbije, gde klanovi imaju bliske saradnike.

OSUĐIVAN DVA PUTA

Iako bezbednosne službe Jovicu Vukotića označavali su kao jednog od vođa škaljarskog klana, koji deluje zajedno sa bratom Igorom i sugrađaninom Igorom Dedovićem, ono što je zanimljivo jeste da je on samo dva puta pravosnažno osuđivan, a da su oni postupci koji su vođeni protiv njega, a koji se mogu nabrojati na prste jedne ruke, završavani ili oslobađajućom presudom ili je neko od njemu bliskih ljudi preuzimao krivicu.

U spuškom zatvoru Vukotić je proveo devet meseci, od novembra 2014. do avgusta 2015. i to zbog pomaganja u pokušaju ubistva 2002, kada je imao 21 godinu.

Takođe, osuđen je i na tri meseca zatvora zbog pištolja koji je, prilikom pretresa, u naselju Škaljari u Kotoru, nađen u njegovom blindiranom džipu.

ZLOČINI ZA KOJE DRUGI PREUZIMAJU KRIVICU

Poslednja pravosnažna presuda za pucnjavu u u diskoteci "Madam Koko" u julu 2012. kada je ranjen Dejan Deković, potvrđuje da osobe za koje se veruje da rukovode klanovima retko kada odgovaraju, a i kada odgovaraju kazne su simbolične.

Foto: Pixabay.com/Privatna Arhiva

Jovan Vukotić je tada pravosnažno oslobođen optužbi, dok je njegov brat Igor osuđen na osam meseci zatvora, a Jovan Jovanović, za koga se veruje da je član ovog klana, na 14 meseci zatvora. Tužilaštvo ih je u startu sumnjičilo za pokušaj ubistva, ali je kasnije to preinačeno i optuženi su za izazivanje opšte opasnosti za šta je blaža kaznena politika. Prilikom pretresa Vukotićeve kuće i blindiranog vozila, u decembru 2016. godine, nađen je pištolj, ali vlasništvo oružja nije bilo moguće povezati sa njim, jer je krivicu na sebe preuzeo Nikšićanin Petar Damjanović, koji je zbog toga i robijao.

Damjanović je inače ubijen ubrzo posle izlaska iz zatvora, a njegovo telo je nađeno zakopano u novembru prošle godine u cetinjskom naselju Kobilji.

OBRAČUNI U KOTORU I BEOGRADU

Uloga vođe, ali i suprotstavljeni odnosi sa nekoliko jakih grupa doveli su do toga da se Vukotić nekoliko puta našao u centru vatrenih obračuna u Kotoru i Beogradu, zbog čega je angažovao obezbeđenje, uglavnom državljane Srbije, bivše pripadnike vojnih i paravojnih formacija. Još 2008, na priobalnom putu u Dobroti kod šanka “Malibu”, na Jovičinin BMV ispaljeno je nekoliko hitaca iz automatskog oružja.

Na kuću Jovičinog i Igorovog oca Veska u avgustu 2013. godine bačena je kašikara, a u eksploziji niko nije povređen, mada je oštećeno nekoliko parkiranih automobila.

Osim po ratu između škaljaraca i kavčana, o Jovanu Vukotiću su pisalo i na stranama “žute štampe” zbog veze sa manekenkom iz Beograda Dejanom Živković, inače ćerkom Radomira Živkovića, bivšeg ambasadora Srbije u Kongu. Vukotićevih fotografija u javnosti je veoma malo, a na svojim profilima na društvenim mrežama, manekenka je postavljala njihove zajedničke fotografije, gde je doduše Jovičino lice je uvek bilo zamagljeno.