AKTUELNO

Majka dečaka iz Varaždinske županije uputila je prigovor zbog nesavesnog lečenja njenog sina (6) u Županijskoj bolnici Čakovec.

Dečak je dovezen 15. avgusta na hitni prijem zbog pada na čakovečkim bazenima. Imao je povredu desne arkade, desne strane lica i hematom na čelu.

Primila ga je, kako navodi u dopisu, doktorka koja je predložila da se odgovarajućim lepkom zalepi povreda, ali je on iscurio u oko i zalepio unutrašnjost oka i spoljni deo trepavica, što je kod deteta izazvalo strašne bolove i traume.

Na odeljenju oftalmologije dečaku su obrve namazali kremom. Sledećeg jutra, doktor je uspeo da mu otvori oko, doslovno, tvrdi majka, čupajući lepak, piše Večernji list.

- Nekoliko puta smo bili na kontrolama i još ćemo morati da idemo. Ukoliko se oko do kraja ne oporavi pričekaćemo još koju nedelju, ili ukoliko mu vid na to oko bude smanjen u odnosu na drugo oko, bićemo primorani da tužimo doktorku, navodi majka dečaka, a prenosi "Regionalni tjednik".

Upravnik bolnice Igor Šegović izrazio je žaljenje i objasnio da je tokom zbrinjavanja povrede arkade desnog oka pacijenta došlo do izlivanja lepka u oko.

- Deca su specifična kategorija pacijenata i različito reaguju na postupak zbrinjavanja hirurških rana. Naime, kod dece u blizini vitalnih struktura izbegava se zbrinjavanje klasičnim – hirurškim putem pa je potrebno kod svakog zbrinjavanja povreda hirurškim šavovima aplicirati i lokalno anestetik, što dalje nanosi dodatan bol detetu s obzirom na to da se isti aplicira iglom.

Takođe, prema navodima stručnih smernica, lečenje rane nakon upotrebe lepka je superiornije u smislu manjeg ožiljka i lakše tolerancije pacijenata, zato je nadležna doktorka, vodeći se navedenim činjenicama, donela indikaciju za zbrinjavanje kože čela navedenim sredstvom.

Prema stručnim i praktičnim smernicama, moguće poteškoće pri zbrinjavanju se osiguravaju zabacivanjem i formiranjem fizičke barijere oko mesta povrede kako ne bi došlo do izlivanja sadržaja u neželjenom smeru, što, nažalost, nije učinjeno u navedenoj situaciji.

S obzirom na navedeno, preduzete su su korektivne mere u smislu upozorenja nadležnoj doktorki kako se navedeni propust ne bi više ponovio, piše u odgovoru upravnika Šegovića.

Autor: