AKTUELNO

Uprava policije saopštila je da i dalje utvrđuju da li je Cetinjanin Vuk Borilović (34), koji je juče ubio 10 osoba, preminuo od posledica teškog ranjavanja ili naknadnog ispaljivanja projektila od strane građanina.

- Do sada sprovedene mere i radnje ukazuju da je jedan od projektila koji je ispaljen od strane policijskih službenika pogodio V.B. i tom prilikom ga teško ranio. Nakon naizmenične upotrebe vatrenog oružja od strane policijskih službenika i V.B., shodno njihovim izjavama i izveštajima, u jednom trenutku više nije bilo upotrebe oružja od strane V.B. - saopštila je policija.

UP je, u opširnom saopštenju, objavila hronologiju događaja jučerašnjeg krvavog pita na Cetinju u kojem je stradalo 11 osoba, a ranjeno šest.

Kako kažu u policiji više građana je, juče oko 15.30 sati, prijavilo Dežurnoj službi Odeljenja bezbednosti Cetinje da je došlo do upotrebe vatrenog oružja u naselju Medovina.

Telefonski pozivi


Na osnovu do sada sprovedenih izviđajnih radnji, uključujući i izjave, proizilazi da je Borilović, oko 15.30 sati, obavio telefonski razgovor sa osobom čiji identitet za sada, iz razloga zaštite oštećenih i svedoka, policija ne želi da saopštava.

Foto: Tanjug AP/Risto Božović

Borilović je u telefonskom razgovoru kazao da je u svojoj kući ubio porodicu koja je kod njega stanovala, odnosno dvoje maloljetne dece. Ovom razgovoru je prethodio još jedan koji potvrđuje ove navode. Sadržinu tog razgovora i identitet sagorovnika policija takođe nije objavila zbog zaštite oštećenih i svedoka.

U UP dalje navode da su na lice mjesta hitno upućeni raspoloživi policijski službenici.

- Prilikom dolaska, u blizini naselja Medovina, oni su čuli pucnje, vrisku i galamu meštana. Istovremeno, vidjevši ih, osumnjičeni V.B. je upotrebio vatreno oružje prema policijskim službenicima koji su, usled ispunjenosti zakonskih uslova, uzvratili upotrebom vatrenog oružja u cilju onesposobljavanja napadača - navedeno je u saopštenju UP.

U pravcu Borilovića ispaljeno 20 projektila

Foto: Tanjug AP/Risto Božović


Policijski službenici su u pravcu Borilovića ispalili oko 20 projektila, a prilikom razmene vatre u jedan službenik Uprave policije ranjen je u predelu glave.

Do sada sprovedene mjere i radnje ukazuju da je jedan od projektila, koji je ispalio policijski službeni, pogodio i ranio Borilovića.

- Nakon naizmenične upotrebe vatrenog oružja od strane policijskih službenika i V.B, shodno njihovim izjavama i izveštajima, u jednom trenutku više nije bilo upotrebe oružja od strane V.B. Ovo potvrđuje i izjava svedoka koji je telefonom razgovarao sa V.B. oko 15.50 sati, odnosno dvadesetak minuta poslije telefonskog razgovora koji je prethodno vodio V.B. Po izjavi svedoka, u ovom telefonskom razgovoru V.B. je izjavio da je lišio života veći broj lica i da je teško ranjen i da misli da neće preživieti - stoju u saopštenju policije.

Pojašnjavaju da u javnost nisu izlazili sa ovim informacijama iz objektivnih razloga, odnosno sve dok nesumnjivo nisu bile utvrđene činjenice i posledice u ovom, za crnogorske okolnosti, nezapamćenom slučaju.

- Verujemo i da je to bio jedini odgovoran pristup, a posebno imajući u vidu da bi objavljivanje bilo kakvih nedovoljno proverenih informacija, a takvih je imajući u vidu osebenost okolnosti bilo mnogo i mogle su voditi negativnim posledicama - kažu u Upravi policije.

Nakon lociranja u tom momentu ranjenog Borilovića i blokiranja dela grada radi zaštite građana i stvaranja preduslova za djelovanje taktičke jedinice, otpočeta je procedura angažovanja specijalne taktičke jedinice (PTJ). U međuvremenu Borilović je preminuo, a policija utvrđuje da li je smrt nastupila kao posljedica teškog ranjavanja ili naknadnog ispaljivanja projektila na, za sada tačno neutvrđen način, od strane građanina.

- U tom smislu, policija ima određene podatke i indicije koji se provjeravaju daljim policijsko – tužilačkom aktivnostima - ističu u Upravi policije.

Poručuju da će, shodno svojim procedurama, u okviru kompletnog utvrđivanja činjenica o ovom slučaju, provjeriti i sva postupanja svojih službenika kako bi mjerodavno utvrdili da li su ona bila u skladu sa zakonom i standardima.

Promene u ponašanju

Foto: Tanjug AP/Risto Božović, Facebook.com


Saznanja policije, zasnovana na iskazima građana iz neposrednog okruženja napadača, ukazuju da je bilo promena u ponašanju Borilovića, ali ne i na potencijalno izvršenje ovakvog zločina. Zbog toga je, kako navode u policiji, Borilović imao zakazan specijalistički pregled.

- Naglašavamo i da ne postoje saznanja, niti je policiji prijavljivano, da su postojali raniji konflkti, niti bilo kakav prethodni napad u poslednjem periodu od strane V.B. na porodicu podstanara. U istom smislu, ne treba dovoditi u uzročno – posljedičnu vezu izvršenje ovog teškog zločina sa bilo kakvim protivpravnim ponašanjima iz prethodnog perioda - kažu u policiji.

Apel

Uprava policije apeluje na solidarnost i da se ovaj tragični događaj ne zloupotrebljava u javnom životu i na društvenim mrežama, kroz stavljanje u pogrešan ili manipulativan kontekst.

- Zlonamerno, netačno i neutemeljeno iznošenje činjenica u odnosu na pojedince, kao i na sled događaja, nije izraz ni poštovanja prema žrtava niti pomaže nadležnim institucijama da sve procedure okončaju u skladu sa zakonom - napominju u UP.

Foto: Tanjug AP/Risto Božović

Naglašavaju da je veoma važno, posebno u kontekstu brojnih neodgovornih komentara, objava, saopštenja i ponašanja da se spriječe bilo kakvi povodi za dalje konflikte između porodica, a pogotovo u okviru negativnih običaja koji treba da budu iskorijenjeni na području Crne Gore.

Policija apeluje i na medije da koriste komunikaciju sa UP i tužilaštvom i da, shodno profesionalnim standardima, provjeravaju sve navode na ovim adresama prije objavljivanja.

- Uprava policije će nastaviti da informiše javnost o svim detaljima ovog slučaja, a izražavamo nadu i da će javnost imati razumijevanja da svaka informacija koju Uprava policije daje zahteva višestruke proere a što zahteva određeno vreme - poručeno je u saopštenju.

Autor: