AKTUELNO

Iz Ministarstva poručuju da imaju puno razumevanje za želje medija i javnosti da se o ovom slučaju sazna puna istina.

Zbog velikog interesovanja medija o smrti novinara Vladimira Matijanića, hrvatsko Ministarstvo zdravlja je saopštilo da im je cilj da sagledaju ovaj slučaj iz svih uglova, utvrde punu istinu i predoče je porodici pokojnog i celokupnoj javnosti, preneli su svi hrvatski mediji.

- Naš zdravstveni sistem treba da bude na usluzi svakom pacijentu pa smo odlučni da istražimo svaki pojedini propust i ukoliko utvrde nadležne stručne službe, provesti nužne korake za neadekvatno postupanje, naveo je ministar zdravlja Vili Beroš.

Beroš je dodao je da je utvrđivanje činjenica važno radi objektivnih ocena da li su pojedine zdravstvene službe i osobe radile svoj posao u skladu s pravilima struke, a utvrđene nepravilnosti uklonile kako bi se u budućnosti izbegle situacije poput ovog splitskog slučaja.

Iz Ministarstva poručuju da imaju puno razumevanje za želje medija i javnosti da se o ovom slučaju sazna puna istina.

Upozoravaju, međutim, da iznošenje neproverenih činjenica ili komentarisanje pojedinih radnji ili aktivnosti bilo kojeg učesnika u ovom slučaju pre završetka preduzetih inspekcijskih aktivnosti dodatno otežava tešku situaciju porodice pokojnog Vladimira Matijanića, kao i zdravstvenim radnicima i inspekcijskim timovima koji su uključeni u ovaj slučaj.

Napominju da te i takve informacije ne nude celovitu, objektivnu i istinitu sliku o ovom slučaju.

Matijanić je preminuo usled komplikacija koronavirusa. Njegova partnerka objavila je potresan post na društvenim mrežama u kom je navela da hitna pomoć nije želela da ga prebaci u bolnicu iako je evidentno bio loše.

Nadzor u splitskim zdravstvenim ustanovama

Hrvatsko Ministarstvo zdravlja saopštilo je danas da su u toku inspekcijski nadozi u svim splitskim zdravstvenim ustanovama koje su učestovale u, kako se navodi, zbrinjavanju novinara Vladimira Matijanića, koji je u petak umro od posledica koronavirusa.

Ministarstvo je poslalo inspekciju u KBC Split, županijski Zavod za hitnu medicinu i nadležnu ambulantu porodične medicine.

Nadzor obavljaju zdravstveni inspektori i viši zdravstveni inspektori, a uključeni su i specijalisti hitne medicine i infektologije.

Za donošenje stručnog mišljenja biće određeni i specijalista porodične medicine, specijalista imunologije, kao specijalista patologije.

Tokom zdravstveno-inspekcijskog nadzora biće uzete izjave svih zdravstvenih radnika koji su učestvovali, kako se navodi, u zbrinjavanju sada pokojnog pacijenta kao i preslikavanje celovite medicinske dokumentacije.

Na osnovu uvida u dokumentaciju, što uključuje i obdukcijski nalaz i patohistološku dijagnozu, stručnjaci će doneti mišljenje o tome da li je postupak zbrinjavanja proveden u skladu s pravilima struke ili je eventualno bilo propusta, prenela je Hina.

Splitsko Opštinsko državno tužilaštvo najavilo je da će provesti istragu zbog sumnje da je jedna ili više osoba počinila krivično delo nesavesnog lečenja što je, kako se navodi, prouzrokovalo smrt novinara Vladimira Matijanića.