AKTUELNO

Pred Hrvatskom je prvi toplotni talas.

- Očekujemo početak toplotnog talasa u utorak ili sredu. Maksimalne dnevne temperature biće između 30 i 35 stepeni Celzijusa. U ovom trenutku ne možemo pouzdano da prognoziramo koliko će potrajati. Zbog velikog razilaženja u modelima zasad nije jasno hoće li već u idući petak vrućine popustiti ili će se protegnuti i na idući vikend. Pouzdaniju prognozu imaćemo u nedelju, rekla je meteorološkinja Ivana Havrle Kozarić iz DHMZ-a.

Pojava prvog toplotnog talasa u godini u Hrvatskoj, a i šire u regiji, varira od godine do godine. Nije neuobičajeno da se on javi sredinom juna kao 2019. ili krajem juna kao prošle godine. Da toplotni talasi u Hrvatskoj mogu da se pojave i pre juna, pokazuju podaci s početka 2000-ih.

Foto: Pexels.com

Na primer, 2003. godine prvi toplotni talasi praćen sušom zabeležen je još početkom maja. Usledila je serija toplotnih talasa u junu, julu i avgustu 2003. godine, ne samo u Hrvatskoj nego i širom Evrope.

Deo evropskih zemalja već se suočava sa neuobičajeno visokim temperaturama za jun. Temperature širom Španije i Francuske već su nekoliko dana znatno iznad proseka za ovo doba godine, a očekuje se da će vrućina dostići vrhunac ovog vikenda.

Autor:

#Hrvatska

#Vremenska prognoza