AKTUELNO

Decu sa autizmom pojedini roditelji u Hrvatkoj leče hlor-dioksidom. I dok dok stručnjaci upozoravaju da je to izbeljivač, hrvatske institucije ne mogu da im stanu na kraj.

Jedna majka je svoje dete s autizmom lečila hlor-dioksidom - sada se kaje, počinje priča Dnevnika NovaeTV.

"Svaki put kad mu špricnem tu dozu u usta ne osećam se dobro. Srdi gore od deterdženta. Njemu iz usta smrdi kao kad čistiš WC. Ali tako mora biti, to je dobro za njega. Pa izlečiće se", navela je ona.

Sve je to radila, kaže, po uputstvu žena koje se predstavljaju kao magistarke prirodne medicine.

"Ona mi priča da je kod mog deteta ipak nešto s duhovne strane u pitanju i da ga možda odvedem na egzorcizam…", dodala je, a kako je vreme odmicalo, bilo je sve gore. Onda se dogodio i preloman trenutak.

"Jedan dan sam tako mučkala taj hlor i kapljica je pala na crni tanjirić koji je u sekundi izbledeo. Shvatim da već neko vreme primećujem da mi je sudopera sva izbledela. I onda sam se zgrozila jer mi je prošlo kroz glavu da to moje dete pije, tada sam shvatila šta radim i prestala sam sa svime", rekla je žena.

Prestanak lečenja dece s autizmom ovom metodom traže i studenti i profesori sa Edukacijsko rehabilitacijskog fakulteta. Pokrenuli su peticiju i prikupili više od 3000 potpisa.

"Cilj peticije je da posluži kao alat, dopis nadležnim institucijama kako bi se ogradili i zabranili primenu CD protokola u svrhu lečenja autizma", kaže studentkinja Monika Kukavica.

Teorija iza CD protokola je da autizam izazivaju paraziti u crevima koje moderna medicina ne prepoznaje, a koje može da ubije hlor-dioksid. Šefica kabineta za poremećaj spektra autizma kaže da ta metoda nema nikakvo naučno uporište.

"Želimo najoštrije da osudimo i ogradimo se od ponašanja osobe koja navodi da je edukacijski rehabilitator. Mi ne propisujemo lekove CD protokole", rekla je doc.dr. sc. Jasmina Stošić sa Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta.

Novinarka Dnevnika Nove TV pokušala je da stupi u kontakt sa dve žene koje u Hrvatskoj zagovaraju tu metodu lečenja putem Fejsbuka ali one nisu želele da komentarišu za medije.

Pedijatar dr Edgar Glavaš upozorava da je CD izuzetno agresivna i otrovna hemikalija od koje su zabeleženi i smrtni slučajevi.

"I ako neko misli da MMS nije industrijski izbeljivač neka neka samo malo to pošprica po omiljenoj odeći pa će se vrlo brzo uveriti da je industrijski izbeljivač“, rekao je on.

HALMED kao i američka Agencija za hranu i lekove, kao i nadležna tela u Australiji, Kanadi i Nemačkoj potvrđuju da je CD sadrži hemijske elemente koji se koriste u sredstvima za dezinfekciju, pesticidima i tekstilnoj industriji.

"Primena ovih proizvoda može da nanese ozbiljne posledice po zdravlje ljudi.", rekla je portparolka HALMED-a Ivana Šipić Gavrilović.

Iz lekarske komore navode da su dobili mejl zabrinute građanke s podacima o osoba - nadrilekara i da su ga prosledili MUP-u.

Problem je što u Hrvatkoj upotreba hlor-dioksida nije zakonski zabranjena kao u SAD. Cilj peticije je da se to promeni, a to želi i majka koja je "lečila" svoje dete istim.