AKTUELNO

Hrvatska predsednica Kolinda Grabar-Kitarović izjavila je da je nesporno da postoji dobra volja i nje i predsednika Srbije Aleksandra Vučića da se konačno krene u rešavanje otvorenih pitanja između dve zemlje.

- Mislim da smo i u Hrvatskoj i u Srbiji svesni kako još ne možemo govoriti o prijateljstvu između dve države. Međutim, nepobitno je da postoji dobra volja i s moje i sa strane predsednika Vučića da konačno krenemo u rešavanje otvorenih pitanja - rekla je ona u intervjuu za "Jutarnji list".

Ona je navela da je nakon njihovog susreta u Subotici prošle godine kada su potpisali Deklaraciju o unapređenju odnosa, predsednik Vučić preduzeo nekoliko koraka za olakšavanje života Hrvata u Vojvodini, kao što je gradnja infrastrukture, a dogovorena je obnova rodne kuće Bana Jelačića.

- To su simbolični koraci, ali oni upućuju da postoji želja da napravimo pomak u našim odnosima, da ih normalizujemo u toj meri da kao susedi možemo otvoreno razgovarati o svim pitanjima i rešavati ih u međusobnom dijalogu. Nemam iluzija da će se to dogoditi preko noći, to je proces koji će trajati, ali svako putovanje počinje prvim korakom - rekla je hrvatska predsednica.

Grabar-Kitarović je ranije rekla da je predsedniku Srbije upućen poziv da poseti Zagreb i izrazila nadu da će poseta biti realizovana pre kraja godine.

#Kolinda Grabar Kitarović

#Srbija

'