AKTUELNO

Od početka sukoba u Ukrajini u Hrvatsku je stiglo više od 18.000 ukrajinskih izbeglica, od kojih se oko 300 smestilo u Dubrovačko-neretvanskoj županiji, uglavnom u samom Dubrovniku.

Ali, kako piše HRT, ne mogu se se zaposle, jer u gradskim vrtićima nema slobodnih mesta.

Ukrajinke Oksana i Mila u martu su stigle sa decom u Dubrovnik iz Ukrajine.

"Htela bih da se zahvalim ljudima koji su nas primili. Mišo i Sanja imaju svoje četvoro dece, ali svaki dan dolaze da pitaju kako smo, to nam je bilo veoma bitno prilikom prilagođavanja. Moj je suprug ostao u Ukrajini, s njim se redono čujem", rekla je Mila Kirianova.

Iako su iznenađene gostoprimstvom, pa čak i ponudama za posao, s decom jednostavno nemaju gde.

Foto: Pixabay.com

"Zaposlila sam se u jednom restoranu gotovo odmah čim sam došla u Dubrovnik. Dok radim, moja starija ćerka (13), čuva svoju trogodišnju sestru, ali ujedno prisustvuje i na onlajn nastavi, što je teško da se uskladi", rekla je Oksana Paziuk.

"Vlasnik kuće gde stanujemo ima prodavnicu, bila bih prodavačica. On nas snabdeva svakodnevnim potrepštinama, ali želim da radim kako bih imala svoj novac", kaže Mila.

Na mesto u vrtiću za svoju decu čekaju i na desetine dubrovačkih porodica.

"Definitivno imamo problem sa prostorom, tražimo stalno neke nove lokacije, ali, nažalost, ne možemo da udovoljimo zahtevu da inkorporiramo decu uz Ukrajine u redovan program, nego ćemo za njih morati da napravimo posebne programe, koje smo zamislili da budu u popodnevnim časovima, tako da se onda i ta deca iz Ukrajine zajedno druže i igraju", objasnio je gradonačelnik Dubrovnika Mato Franković.

Proširivanjem postojećih vrtićkih kapaciteta i zakupom novih prostora, Grad bi za nekoliko godina napokon mogao da primi svu decu, ali ovim ukrajinskim porodicama to je daleka budućnost, zaključuje hrvatski servis.