AKTUELNO

U Hrvatskoj nema mnogo ostrva za prodaju, na toj strani Jadrana ih ima čak 1244, što manjih, od kojih je naseljeno 66. 85 odsto je u državnom vlasništvu i nisu na prodaju, dok su ostali je u privatnom vlasništvu.

Jedno takvo ostrvce Mali Kosmač, koje se nalazi između Rogoznice i Vinišća i prostire se na površini od pet hiljada kvadratnih metara, u privatnom je vlasništvu Vinišćanina. Za ovo ostrvo bi morali da izdvoje 700 hiljada evra, a agencija koja ga prodaje od 2016. godine tvrdi da bi cena mogla da poraste i do milion evra.

Vlasnica agencije za nekretnine Jasminka Biliškovje rekla je da su za kupovinu ostrva zainteresovani i strani i domaći građani. Ali brzo odustaju kada shvate da prostorni plan ne dozvoljava gradnju.

Ostrvo je okruženo oštrim stenama, tako da je nemoguće sletjeti na njega. Na njoj nema nepokretnosti, a obrasla je makijom i niskim rastinjem. U Splitsko-dalmatinskoj županiji tvrde da je takvo ostrvo pogodno isključivo za poljoprivredu, a dogradonačelnik Stipe Čogelja kaže da je bilo kakva gradnja na njemu nemoguća i nedopustiva prema sadašnjem prostornom planu.

Meštani su upitani i za mišljenje o prodaji ostrva. Dok jedni smatraju da ono što je mukotrpno stečeno ne treba prodati, drugi nemaju ništa protiv prodaje. Jasminka Biliškov smatra da bi Hrvatska mogla da zaradi na ovakvim ostrvima i da bi trebalo da sledi grčki model i dozvoli gradnju, makar u kontrolisanim uslovima. Ali zakon i prostorni plan treba menjati.

Važno je naglasiti da se ne prodaje ostrvo, već zemljište na ostrvu. Obala ostrva je pomorsko dobro kojim upravlja županija i niko ne može biti vlasnik pomorskog dobra.