AKTUELNO

Na današnji dan, pre tačno 22 godine, preminuo je Alija Sirotanović, heroj socijalističkog rada. Rođen je 1914. godine u Brezi, gde je proveo ceo svoj radni i životni vek.

Mirsad Abazović, penzioner Kriminološkog fakulteta, podsetio ga je na njegov podvig obaranja svetskog rekorda 24. jula 1949. godine.

Sirotanović je davne 1949. godine zajedno sa svojim komorama za osam sati rada iskopao 152 tone uglja, premašio normu od 215 odsto i tako postigao svetski rekord.

Alija Sirotanović je prethodne noći sedeo sa kolegama u rudarskom restoranu. Izračunali su da je iz rudarske jame potrebno izbaciti više od 200 kola da bi se nadmašio rekord. Konačan rezultat na kraju smene bio je 253 kola, odnosno – 152 tone.

Podsetimo, ima mnogo anegdota koje su vezane za Sirotanovića.

Navodno mu je Josip Broz Tito ponudio da odabere nagradu za svoj uspeh, a Sirotanović je rekao da bi jedino želeo veću lopatu. Napravljena je specijalno za njega i nazvana – „sirotanovićka“. Ali, kako je Tito insistirao da uzme nešto drugo, auto po svom izboru, skromni Sirotanović je odabrao „fiću”. I kamion dasaka, da ogradi njivu.

Armel Jekalović iz Odbora sindikata RMU Breza istakao je da se u odnosu na vreme kada je Sirotanović sa svojim komorama kopao ugalj mnogo toga promenilo.

„Sve je napredovalo i mi, kao i vi novinari, ne znamo kako su to tada uspeli“, navodi sagovornik.