AKTUELNO

Odeljenje za finansijski kriminal u Sektoru za krivična istraživanja Odeljenja za suzbijanje organizovanog i teškog kriminala podnelo je danas krivičnu prijavu Javnom tužilaštvu Skoplje protiv N.A. (28) iz Irbid-Jordana , zbog osnovane sumnje da je izvršio krivično delo „podnošenje lažnih dokaza“ iz člana 366-a stav 1. KZ i „ upotreba isprave lažne sadržine “ iz čl. Član 380. Krivičnog zakonika, E.J. (50) iz Skoplja i I.J. (39) zbog postojanja osnova sumnje da su počinili krivično delo „ zloupotreba službenog položaja i ovlašćenja “ iz člana 353. Krivičnog zakonika.

Prvi podnosilac predstavke N.A. izvršio krivično delo na način da je kao državljanin Jordana tokom juna 2019. godine dostavljanjem lažnih podataka da je navodno sin makedonskog državljanina V.Š. iz Skoplja, stekao makedonsko državljanstvo, makedonski jedinstveni matični broj državljanina i dobio izvod iz matične knjige rođenih, koji je koristio u postupku za dobijanje makedonskog pasoša. Podnio je zahtjev za proceduru za izdavanje pasoša gdje je, pored ostalih dokumenata, priložio ili koristio izvod iz matične knjige rođenih - Regionalna služba Skoplje.

Drugi podnosilac E.J. , tokom juna 2019. godine, u svojstvu zvaničnog nezavisnog matičara u Ministarstvu pravde-Matična služba-Područna kancelarija Skoplje, po prijemu Zahteva za određivanje jedinstvenog matičnog broja građanina sa. podatke prvopodnosioca N.A., zloupotrebila službeni položaj neobavljanjem službene dužnosti i postupajući suprotno članu 21. Zakona o matičnim knjigama. Bez provere tačnosti dostavljenih podataka sadržanih u dokumentaciji i bez dodatnih provera i utvrđivanja tačnosti podataka, prosledilo je Odeljenju za upravne poslove Zahtev za određivanje matičnog broja, čime je izvršilo krivično delo „zloupotreba službenog položaja. i ovlašćenja” iz člana 353. KZ.

Treći podnosilac predstavke I.J. u svojstvu službenog lica, višeg matičara u Ministarstvu pravde, Pisarnica, Regionalna kancelarija Skoplje, popunila je i podnela Zahtev za određivanje matičnog broja za prvopodnosioca N.A. Odeljenju civilnih poslova-Sektor za upravni nadzor, bez provere tačnosti dostavljenih podataka, što je nešto kao matičar bio dužan da uradi u skladu sa članom 21. Zakona o matičnim knjigama. I.J. upisao prvog podnosioca prijave u Matične knjige rođenih, preko njegove šifre utvrđene informacionim sistemom u Matičnoj službi, uneo podatke u elektronski sistem Zavoda i na taj način mu omogućio da se pripremi i izda makedonski pasoš, čime je počinio krivično delo. Zloupotreba službenog položaja i ovlašćenja”.