AKTUELNO

Predsednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta pozdravlja najavu predsednika Aleksandra Vučića da će Srbija sa oko 4,5 miliona evra pomoći opštine u Republici Srpskoj, kao i sa milion evra opštine u Federaciji Bosne i Hercegovine u kojima pretežno žive Srbi (Drvar, Glamoč. Grahovo i Bosanski Petrovac).

-Posebno je važna pomoć koju će dobiti četiri zapadnokrajiške opštine sa srpskom većinom u Federaciji BiH jer srpski povratnici teško žive zbog politike diskriminacije koju vodi federalna vlast u Sarajevu i kantonalne vlasti u Livnu i Bihaću - naveo je Linta u izjavi za javnost.

On ocenjuje da su Srbi u Federaciji BiH građani drugog reda jer ne mogu da se zaposlne u federalnim institucijama i ne mogu da ostvare osnovna ljudska prava.

Pročitajte još: Linta najoštrije osudio paljenje lista Novosti: Ovo je poziv na linč preostalih Srba u Hrvatskoj!

-Zbog toga je veoma važno da Srbija i Republika Srpska kroz različite projekte pomognu opstanak srpskog naroda u navedene četiri opštine, ali i da pomognu srpske povratnike u ostalim zapadnokrajiškim opštinama u Federaciji BiH gde su u velikoj manjini i nalaze se u teškoj socijalnoj-ekonomskoj situaciji (Sanski Most, Bosanska Krupa, Bihać, Ključ, Kupres, Donji Vakuf, Jajce...). Jednako je važno pomoći u preostale Srbe u zapadnoj Hercegovini i drugim dijelovima Federacije BiH - ukazao je Linta.

Linta ističe da konkretnu pomoć od Srbije očekuju i opštine sa srpskom većinom u Hrvatskoj, ali i srpski povratnici koji teško žive u opštinama gđe su u manjini na području sjeverne Dalmacije, Like, Korduna, Banije, zapadne Slavonije, istočne Slavonije i Baranje.

-Preostali Srbi u Hrvatskoj, kao i njihovi sunarodnici u Federaciji BiH, su građani drugog reda jer hrvatska vlast krši njihova ljudska prava i Ustavni zakon o pravima nacionalnih manjina kojim se garantuje zapošljavanje u javnom sektoru. Takođe, Hrvatska ništa ne čini da pomogne ekonomski razvoj krajiškog područja a istovremeno sistematski sprečava ulazak srpskog kapitala i otvaranje srpskih firmi u kojima bi mogao da se zaposli dio srpskih povratnika - napominje Linta.

#Aleksandar Vučić

#Hrvatska

#Miodrag Linta

'