AKTUELNO

Grabar-Kitarović je prvi šef hrvatske države koji je nakon 22 godine posetio Australiju, posle tadašnjeg predsednika Franje Tuđmana.

Hrvatska predsednica Kolinda Grabar Kitarović sastala se danas, na početku zvanične posete Australiji, sa predstavnicima hrvatskih iseljnike u toj zemlji.

Kako je precizirano na sajtu Kancelarije hrvatske predsednice, sastanak je održan u Hrvatskom katoličkom centru u Sidneju, kao i u tamošnjem staračkom domu i negovalištu "Naselje kardinal Stepinac".

Tom prilikom ona je kazala da hrvatska vlada radi na stvaranju uslova za lakši povratak iseljenika u domovinu, kao i za ulaganje u hrvatsku privredu i pohvalila predanost hrvatske dijaspore u očuvanju tradicije i jezika, prenosi Hina.

Pričitajte još: PUJ PIKE, NE VAŽI: Hrvatski ministar poljoprivrede PRIZNAO PORAZ u carinskom ratu, naknada se vraća na staro

Tokom posete hrvatskom klubu "Kralj Tomislav" Grabar Kitarović je istakla da je hrvatska zajednica u Australiji cenjena, kao i da veruje da je "to jedan od bitnih razloga zašto se u ovom trenutku održava ta državna poseta".

- Treba nam i iskustvo naših australijskih Hrvata u državi i u društvu koje je demokratsko i tržišno privredno puno dalje od Hrvatske - rekla je Grabar Kitarović.

Ona je prilikom posete prisustvovala potpisivanju ugovora između Hrvatske privredne komore i mešovitih australijsko-hrvatskih privrednih komora, i pozvala privrednike da svojim iskustvima i znanjima pridonesu razvoju Hrvatske.

#Australija

#Kolinda Grabar Kitarović

#Poseta

'