AKTUELNO

Ronioci crnogorskog Direktorata za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova izvukli su 31 topovsku granatu i dve avio bombe iz reke Zete, saopšteno je danas.

Kako se navodi, radi se o topovskim granatama i bombama iz Drugog svetskog rata koje su skoncentrisane na površini od oko 50 do 100 kvadratnih metara, prenosi CDM.me.

-Zbog same konfiguracije terena i sastava rečnog dna, mulja, vrlo je teško izvaditi veći broj jer prilikom podiznja granata diže se i veliki mulj, tako da je vidljivost praktično nula - objasnili su u Direktoratu i dodali da se uklanjanje preostalih sredstava očekuje na jesen, kada reka bude bistrija.

Prema procenama, u tom delu ima još oko 200 do 300 komada različitih topovskih granata, avionskih bombi, ručnih bombi.

Šef Odseka za neeksplodirana i ubojita sredstva u Direktoratu za vanredne situacije Milovan Joksimović kazao je da se povoljni uslovi za uklanjanje očekuju nakon prve jače kiše u septembru, kada sav mulj ode nizvodno, a dno reke ostane kristalno čisto.

-Prema informcijama meštana, bila je velika koncentracija Nemaca u Drugom svetskom ratu. Prilikom njihovog povlačenja, partizanske trupe su im prekratile odstupnicu i oni su usled povlačenja sav svoj teret ostavili u neposrednoj blizini Vranjskih njiva gde su pokušali da ih unište. Naravno, veliki deo tih sredstava nije uništen i onda je lokalno stanovništvo po naredbi tadašnjih vlasti vršilo prikupljanje i bacanje tih istih sredstava u reku Zetu - rekao je Joksimović.

Prema njegovim rečima, leti, kada je nivo reka prilično nizak, lako se mogu primetiti ta sredstva.

-Ova sredstva nesu korišćena u borbi već su bila u skladištima, međutim građani ne bi trebalo da imaju kontakta sa njima jer se u određenim uslovima mogu aktivirati. Ovo što smo danas izvukli privremeno ćemo skloniti u skladište, a onda uništiti po proceduri - rekao je on.

#Bomba

'