AKTUELNO

- Iz zemalja koje imaju više iskustva s omikronom imamo podatke da je zaštita od razvoja srednje teških i teških oblika bolesti kod vakcinisanih prilično solidna- objasnio je lekar.

Prva dva slučaja zaraze omikronom, novim sojem korona virusa, potvrđena su u Hrvatskoj. Epidemiolog Bernard Kaić otkrio je kakve simptome imaju oboleli, prenosi Dnevnik.

- Povišena temperatura i kao da ih je voz zgazio. Ili autobus. Takvi simptomi su trajali nekoliko dana - rekao je slikovito na konferenciji za medije u Hrvatskom zavodu za javno zdravlje.

Dodao je da su oba pacijenta ispitana i da su uzeli njihove kontakte.

- Ne možemo sa sigurnošću potvrditi koji je izvor oboljenja jer nisu putovali van Hrvatske, ali moguće je da su se zarazili na jednom poslovnom skupu na kojem su bili zajededno. I ostali učesnici tog poslovnog skupa su isto kontakti i oni moraju da budu u karantinu, a postoji mogućnost i da je neko od njih bio nosilac virusa. Svi su pozvani na testiranje i danas ih je na testiranju već bilo 13. Na skupu je bilo i stranaca - kaže Kaić.

Foto: Unsplash.com

Prema njegovim rečima, oba pacijenta koja su obolela vakcinisana su protiv korona virusa.

- Iz zemalja koje imaju više iskustva s omikronom imamo podatke da je zaštita od razvoja srednje teških do teških oblika bolesti prilično solidna, oko 90 odsto čak, kažu. Zaštita je solidna, a prerano je za reći kolika je zaštita od blažih oblika. Ali prilično brzo ćemo doći i do tih podataka - rekao je Bernard Kaić.

Autor:

#koronavirus

#omikron