AKTUELNO

Sud u Zagrebu osudio je danas 31-godišnjek Radoja R. na 11 godina zatvora za ubistvo iz 2020. godine, a određena mu je i mera obaveznog lečenja od zavisnosti.

Radoje R. je početkom prošle godine uhapšen zbog ubistva maloletne devojke čije je telo pronađeno u zagrebačkom naselju Sopot.

Telo 16-godišnje devojke nađeno je pred podrumom jedne zgrade, a bilo je umotano u tepih. Istragom je utvrđeno da je umrla od posledica gušenja.

Tokom suđenja je Radoje R. je negirao krivicu, tvrdeći da je te noći bio u stanu sa devojkom i da je zaspao. Kada se probudio, kako je ispričao, devojka je već bila mrtva. Tvrdio je da nije znao da je maloletna i da je konzumirala velike količine marihuane i amfetamina.

Telo djevojke pronađeno je u zgradi udaljenoj nekoliko stotina metara od stana u kojem je Radoje boravio s njom.

Foto: Beta AP/ Damir Senčar

"Protiv nje nisam imao ništa. Bila je draga osoba, počeo sam je smatrati sestrom i prijateljicom i sklonio sam je s ulice. A tokom boravka u zatvoru sam saznao da je te večeri na Valentinovo prošle godine moj polubrat Ivica B. došao do stana i ubrizgao joj moju terapiju heptanona u ruku. I to je uzrok smrti, jer ja kad sam stavljao neno telo u tepih, nije imala drugih povreda osim podliva na podlaktici. Dakle, nije tačno kako tvrde veštaci da je ugušena i da je imala obrambene povrede", pravdao se Radoje R. na sudu, piše Jutarnji list.

Odgovarajući na pitanja sudije da li je devojka konzumirala drogu i njegovu terapiju, Radoje je rekao da je terapiju držao u kupatilu, ali i u sobi pod ključem te da je ona konzumirala velike količine amfetamina i marihuane.

Tvrdio je da su polubratu u stanu ostale neke njegove stvari kad se odselio k prijatelju, a tih je dana postavljao knauf u jednom kafiću i zarađivao, pa se s Ivicom nije mogao nalaziti.

"Ali on je zato znao da je ona sama u stanu i mogao je doći kad je hteo. Oterao sam ga iz stana jer nije doprinosio, a čak je rekao da će i za njezine troškove učestvovati jer su u vezi, a upoznali su se upravo u stanu. Nju, iako nije doprinosila za hranu, oterao nisam jer je žena, ali i da joj se nešto ne dogodi na ulici", rekao je on.

Foto: Beta AP/ Damir Senčar

Radoje R. je tvrdio da je dan pre smrti devojke popio veliku količinu normabela, terapiju i marihuanu. Po terapiju je otišao u Dom zdravlja Siget te je pred medicinskom sestrom u ambulanti popio jednu dozu, dok je 3 ili 4 bočice popio nedugo potom na klupici.

U takvom stanju prijatelji su ga pronašli i odvezli kući gde je, kako tvrdi, prespavao do sutradan ujutro. Ujutro je, tvrdi, našao telo maloljetnice.

Devojka je bila maloletna i pobegla je iz roditeljskog doma. Pre nekoliko godina bila je u Centru za pružanje usluga u zajednici Dugave na evaluaciji, gde je procenjeno da joj je potreban smeštaj u domu za maloletnike.

"Međutim nakon nekih godinu dana Centar za socijalnu zaštitu, porodični sud i sudije imaju mogućnost da preispituju odluku o smeštaju i donesu odluku o prekidu smeštaja", rekao je za Dnevnik.hr Božo Vrkljan, direktor Centra za pružanje usluga u zajednici Zagreb Dugave.

Na pitanje ne bi li onda bilo normalno da je opet došla na evaluaciju kod njih, rekao je: "Pa centar je ili neto ko je odlučio da se prekine smeštaj procenio da će se kroz druge mere rešiti taj problem."