AKTUELNO

Potpredsednik Vlade i ministar unutrašnjih poslova Davor Božinović, istakao je da je, od zadnje sednice Vlade, Štab civilne zaštite doneo sedam novih odluka na nacionalnom nivou.

Održana je sednica Vlade Republike Hrvatske, a potpredsednik Vlade i ministar unutrašnjih poslova Davor Božinović, istakao je da je, od zadnje sednice Vlade, Štab civilne zaštite doneo sedam novih odluka na nacionalnom nivou, zbog pojave omikron soja korona virusa, kako bi uskladila svoj odgovor na krizu sa zemljama Evropske unije.

Za pet odluka koje se odnose na ograničavanje okupljanja, privremenu zabranu i ograničavanje prelaska preko graničnih prelaza Republike Hrvatske, upotreba zaštitnih maski za lice, rad prodavnica i javni prevoz produženo je trajanje epidemioloških mera do 15. decembra, prenosi Avaz.

- Budući da novi soj ima potencijal da bude zarazniji, niz država je donelo nove, strože, mere koje se tiču putovanja. Tako je i Stožer civilne zaštite Republike Hrvatske, sa ciljem zaštite javnog zdravlja i sprečavanja širenja novog virusa u Hrvatskoj, 26. novembra doneo odluku kojom se ograničava ulazak za osobe koje dolaze ili su boravile zadnjih 14 dana u Južnoafričkoj Republici, Bocvani, Kraljevini Esvatini, Lesotu, Namibiji, Zimbabveu i Hong Kongu, dok se odlukom od 30. novembra ograničenje ulaska osoba u Hrvatsku odnosi i na Republiku Mozambik - naglasio je Božinović.

Kako je kazao, odlukama je ujedno propisano da se za državljane Republike Hrvatske koji dolaze iz tih zemalja uvodi obvezan karantin u trajanju od 14 dana od dana ulaska u Hrvatsku i obavezno testiranje na virus zadnjeg dana karantina.

Autor: