AKTUELNO

Crnogorski državljani i stranci od juče mogu da uđu u Crnu Goru preko svih graničnih prelaza, uz jedan od dokaza iz nacionalne digitalne kovid potvrde, saopšteno je večeras iz Aerodroma Crne Gore.

-Da su potpuno vakcinisani propisanim brojem doza vakcine protiv novog koronavirusa pre ulaska u Crnu Goru, koji je izdat od ovlašćene zdravstvene ustanove i da od primanja poslednje doze vakcine nije prošlo duže od šest meseci, negativan rezultat PCR testa na novi koronavirus (SARS-CoV-2), koji je izdat od registrovane laboratorije i nije stariji od 72 sata, istaknuto je u saopštenju.

Kao treći od uslova za ulazak u Crnu Goru navode posedovanje pozitivnog rezultata PCR testa na novi koronavirus (SARS-CoV-2), koji je izdat od registrovane laboratorije i koji je stariji od deset dana, a nije stariji od šest meseci od dana izdavanja rezultata ovog testa.

I četvrti mogući uslov je negativan rezultat brzog antigenskog testa na novi koronavirus (SARS-CoV-2), koji je izdat od registrovane laboratorije i nije stariji od 48 sati, dodaje se u saopštenju.

Foto: Tanjug/Ministarstvo Finansija Uprava

Ako ne poseduju ove dokaze, crnogorski državljani i stranci koji imaju stalni ili privremeni boravak u Crnoj Gori mogu da uĐu u Crnu Goru, uz odreĐivanje mere karantina ili samoizolacije u trajanju od 10 dana.

-Samoizolacija podrazumeva boravak u porodičnom smeštaju ili drugom objektu, uz praćenje zdravstvenog stanja tog lica, kao i svih članova njegovog zajedničkog porodičnog domaćinstva od strane nadležne epidemiološke službe, u skladu sa rešenjem sanitarne inspekcije, pojašnjava se u saopštenju.

Kako su naveli, ovim licima samoizolacija može da se prekine nakon isteka šestog dana karantina, odnosno samoizolacije, uz negativan rezultat PCR testa na novi koronavirus (SARS-CoV-2), koji je izdat od registrovane laboratorije.

-Obaveza posedovanja ovih dokaza ne odnosi se na lica mlađa od 18 godina, zaključuje se u saopštenju.

Autor:

#Crna Gora

#Granica

#korona

#ulazak