AKTUELNO

Bosna i Hercegovina je najnerazvijeniji deo u Evropi u kojoj ni 26 godina posle rata nije došlo do pomirenja i zato je vreme za promenu pristupa bez stranaca, izjavio je srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik za italijanski dnevnik Republika.

"Mi smo i dalje najnerazvijeniji deo Evrope. Da li je došlo do pomirenja različitih zajednica? Nije. Jesmo li ušli u EU? Nismo. Vreme je da promenimo pristup. To ne možemo dozvoliti, strancima koji nisu izabrani u BiH da donose zakone za nas", rekao je Dodik.

Naglasio je dopune Krivičnog zakona BiH koje je nametnuo bivši visoki predstavnik Valentin Incko osporava zato što, kako navodi, on nije imao pravo da nameće zakon, bez obzira na sadržaj.

Ponovio je da se može reći da se tokom proteklog rata u Srebrenici dogodio zločin, što osuđuje, ali ne može se reći da su ga počinili Srbi kao narod, već pojedinci.

Na pitanje da li će Narodna skupština odobriti rekonstituisanje vojske Republike Srpske, Dodik je pojasnio da Srpska može da ima svoju vojsku i to stoji u Ustavu.

"Ne tražimo ništa novo. Uostalom, čemu služi zajednička vojska u kojoj se zajedno bore Srbi, Hrvati i muslimani? Ako nas Srbija napadne, govorim hipotetički, da li mislite da bi srpski vojnici ostali lojalni Oružanim snagama BiH? Isto važi i za Hrvate", naveo je srpski član Predsedništva BiH.

Komentarišući navode visokog predstavnika u BiH Kristijana Šmita, kojeg Republika Srpska ne priznaje jer nije imenovan u skladu sa predviđenom procedurom, u izveštaju Savetu bezbednosti UN da je rizik od novog sukoba u BiH stvaran, Dodik je odgovorio da on laže.

"Šmit je došao ovde, uzeo izveštaj koji su napisali muslimani i potpisao ga. Može on da govori šta hoće, ja ga smatram samo građaninom jer njegovo imenovanje nisu podržali svi potpisnici Dejtonskog sporazuma. BiH nema visokog predstavnika, što je dobra vest. Mi smo poslednja kolonija u Evropi, ali počinjemo da se oslobađamo", kaže Dodik.

Upitan da li se plaši pretnji Brisela o mogućem uvođenju sankcija, Dodik je rekao da nije izabran da bude kukavica i upitao u kom delu bi njegova politika mogla da se okarakteriše destabilizujućom.

Govoreći o odnosu sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom, Dodik je rekao da ne ide u Rusiju da se nekome moli i da je razlika između Putina i zapadnih lidera u tome što ga on sluša.

"Putin nikada nije tražio od mene da uradim ili ne uradim nešto, zato ga poštujem. Za razliku od njega, političari Zapad, čak i najniži po činu, pojavljuju se u mojoj kancelariji sa željom da mi nametnu neke stvari. Putin nije kalkulant, niti špekulant", rekao je Dodik.

Na pitanje kako je postao čovek Moskve, a do pre deceniju je smatran referentnom tačkom SAD, Dodik je odgovorio da su se razdvojili ali ne njegovom voljom.

"?a sam i dalje osoba koja veruje u demokratske principe i slobodno tržište. Poštujem tradicionalne identitete. Ali nisam se promenio. ?ednog dana su mi došli Amerikanci i rekli: "to i to moraš da promeniš". Nisam mogao da prihvatim. Onaj koji istinski brani Dejtonski sporazum je Milorad Dodik", rekao je Dodik, renela je Srna.

#Milorad Dodik