AKTUELNO

Bugarski istražitelji su poručili da je ljudska greška verovatno uzrok nesreće na autoputu u Bugarskoj, kada se zapalio autobus iz Severne Makedonije sa 52 putnika, od kojih je poginulo njih 45

Autobus je prevozio turiste, uključujući decu, iz Severne Makedonije koji su se vraćali sa turističkog putovanja u Tursku.

Vozilo se oko dva sata ujutro u utorak zapalilo na autoputu u zapadnoj Bugarskoj.

Istražitelji su otklonili mogućnost terorističkog napada, kao i mogućnost da su dodatni kanisteri sa gorivom prouzrokovali požar. Takođe su ustanovili da nije došlo do eksplozije, prenosi Index.hr.

- Trenutno je najverovatnije i jedino objašnjenje ljudska greška - rekao je šef Nacionalne istražne službe Borislav Sarafov na konferenciji za medije u četvrtak.

- Autopsije ukazuju na to da žrtve uglavnom poginule usled gušenja zbog požara, a ne zbog sudara ili povreda zbog eksplozije - dodao je on.

Foto: Tanjug AP/Boris Grdanoski

Istražitelji ispituju da li loše označavanje traka, nedostatak odgovarajućih znakova i reflektora, kao i loša organizacija saobraćaja na autoputu mogli da doprinesu nesreći.

- Naše mišljenje je da saobraćajna barijera u koju se autobus prvo zabio, ne samo da nije korisna, već je opasna za saobraćaj i zapravo je doprinela nesreći - kazao je Sarafov.

Zapalio se zbog trenja

Vozilo je udarilo u prepreku na desnoj strani i zapalio se zbog trenja. Potom je skrenuo ulevo da bi se zaustavio na preprekama koje odvajaju dva smera autoputa, kažu istražitelji.

- Svedoci su rekli da je nakon prvog udarca izbio požar, a autobus se ubrzo napunio dimom - istaknuo je glavni istražitelj Marijan Marinov.

Foto: Tanjug AP/Nova TV

- Niko nije mogao da izađe na prva vrata zbog jake vatre. Svi su se okupili ispred stražnjih vrata, ali su ona bila blokirana saobraćajnim preprekama koje su zaustavile autobus - rekao je.

Jedna osoba, koja je preživela tako što je razbila prozor u stražnjem delu autobusa, svedočila je kako je osam osoba iskočilo iz zapaljenog vozila, rekla je Sijka Mileva, portparolka državnog tužilaštva.

Hospitalizovano je sedam osoba.

Bugarska je poslala dva službenika u četvrtak u Severnu Makedoniju kako bi preuzeli DNK uzorke od porodice, što je potrebno za identifikaciju žrtava, kazao je Sarafov.