AKTUELNO

Eparhijski dvor Eparhije valjevske, 2. novembra 2021, bio je pozornica jedne neobično radosne svečanosti.

Foto: Privatna arhiva

Divni i skromni Vladika, istiniti služitelj Oltara Hristovog, verodostojna monaška i topla hrišćanska duša, Njegovo Preosveštenstvo episkop valjevski G.G. Isihije, odlikovan je, sa blagoslovom Njegovog Preosveštenstva episkopa sremskog G.G. Vasilija, visokim crkveno-društvenim odlikovanjem – Krst vožda Đorđa Stratimirovića.

Foto: Privatna arhiva

Svečanu investituru obavili su predstavnici drevne srpske aristokratske porodice Plemenitih Stratimirovovića od Kulpina: prof. Ivan Stratimirović i doc. dr Đorđe Stratimirović, a ispred Odbora za povratak posmrtnih ostataka vožda Đorđa Stratimirovića: Goran Milenković, zamenik ministra za brigu o selu u Vladi Srbije; Aleksandar O. Đurđev, narodni poslanik u Skupštini Automonme Pokrajine Vojvodine; Danijel Kulačin, predsednik Centra za razvoj Šajkaške i đakon Hadži Nenad M. Jovanović, sekretar Centra za istraživanje pravoslavnog monarhizma.

Foto: Privatna arhiva

Primajući ovo visoko odlikovanje i blagodareći na njemu, Preosvećeni Vladika je, između ostaloga, rekao da se valjevski kraj odlikuje pobožnim i rodoljubivim narodom, koji je živeo, živi i živeće za ideale, kojima je svoj život i bezbrojne podvige posvetio i veliki vožd Stratimirović.

Foto: Privatna arhiva

Preosvećeni je istakao da će se i on i njegova Eparhija i dalje truditi na svedočenju ti visokih bogoljubivih i otačastvoljubivih ideala, koji su oličeni i u Vladikinom samopregornom služenje Bogu i Srpskoj Pravoslavnoj Crkvi i njenom narodu širom srpskih zemalja i rasejanja, kao i u požrtvovanom istrajavanju na vrednostima svetosavske duhovnosti i idejama svesrpskog jedinstva, a osobito u vernosti i značajanom doprinosu na delu svedočenja vrednosti i očuvanja tradicija Srpske Vojvodine, budući da je on, pre svog izbora na Katedru Eparhije valjevske, godine i godine svog života i rada posvetio služenju na dužnosti igumana Manastira Kovilj i vikarnog episkopa mohačkog u Eparhiji bačkoj.

Foto: Privatna arhiva

Foto: Privatna arhiva

#Vožd Đorđe Stratimirović