AKTUELNO

Ministar odbrane Damir Krstičević podneo je ostavku nakon kritike Grabar Kitarović da vojska nije blagovremeno delovala u slučaju gašenja požara koji je izbio u blizini Splita i okoline.

Iako je ranije danas zamerila to što vojska nije ranije izašla na teren i pomogla vatrogascima u borbi protiv vatrene stihije, predsednica Kolinda Grabar Kitarović odbacila je mogućnost da prihvati ostavku potpredsednika vlade i ministra odbrane Damira Krstičevića.

Ona je u izjavi za Jutarnji list rekla da ministar odbrane nema nikakvu odgovornost, te da je jako iznenađena njegovim potezom, koji je, kako je rekla, apsolutno neprihvatljiv.

- On je odličan ministar i jako dobro radi svoj posao te ne snosi odgovornost za to što se dogodilo. Vojska ne može sama izaći na teren, već mora biti pozvana. I u ovoj situaciji odgovornost imaju oni koji su na terenu krivo procenili situaciju i prekasno pozvali u pomoć vojsku. Iako su znali da im je ona celo vreme na raspolaganju. Vojska je najzad odradila vrlo dobar posao - rekla je Grabar Kitarović.

Hrvatski mediji tumače da je do preokreta u izjavi predsednice Kolinde Grabar Kitarović, koja je i vrhovni komandant oružanih snaga, došlo jer je, kako se navodi, ona prvu izjavu dala u Austriji i nije imala dovoljno informacija o svemu što se događa na terenu.

Krstičević, čiju ostavku ne prihvata ni premijer Plenković, podneo je ostavku nakon kritike Grabar Kitarović da vojska nije blagovremeno delovala u slučaju gašenja požara koji je izbio u blizini Splita i okoline.

PROČITAJTE JOŠ: Kolinida iskritikovala hrvatskog ministra odbrane zbog požara, on PODNEO OSTAVKU! Plenković ne prihvata njegovu ostavku

Stav o požarima u Hrvatskoj je, inače, u roku od svega nekoliko sati promenio i premijer Plenković. On je, naime, najpre jutros u Splitu rekao da je sve funkcionisalo baš kako treba i da stihije nije bilo. Kasnije na konferenciji za novinare, hrvatski premijer je rekao da je požar u okolini Splita jedan od 14, koji je medijski zanimljiv jer je došao do blizu grada i da je naneo veliku materijalnu štetu.

- Poznato je kako sistem zapovedanja funkcioniše. Zahtev za angažman Hrvatske vojske daje glavni vatrogasni zapovednik, a ja ni do ovog trenutka nisam dobio nikakav službeni zahtev. U ovom trenutku na terenu je 200 vojnika i još 500 u pripravnosti, a naši vojnici već su 'izginuli' u gašenju", rekao je ranije Krstičević za Jutarnji.

Vest o neopozivoj ostavci objavili su brojni hrvatski mediji, ali za sada niko nema i zvaničnu potvrdu.

#Kolinda Grabar Kitarović

#Ostavka

'