AKTUELNO

Premijer Andrej Plenković izjavio je da ne prihvata ostavku koju je ranije danas podneo potpredsednik vlade i ministar odbrane Damir Krstičević, a zbog kritike predsednice Kolinde Grabar Kitarović da je vojska ranije mogla da pripomogne u savladavnju vatrene stihije.

Plenković je po povratku u Zagreb održao vanrednu konferenciju za novinare na kojoj je na ovu opasku predsednice odgovorio da je ministar odbrane i potpredsednik vlade Krstičević delovao preventivno i angažovao prpadnike vojske kako bi bili spremni da pomognu, kad zatreba.

Hrvatski ministar odbrane Damir Krstičević podneo je danas ostavku nakon kritike predsednice Kolinde Grabar Kitarović da je vojska mogla i ranije da primogne vatrogascima u gašenju požara, koji su poslednjh dana zahvatili Dalmaciju.

Krstičević je ponudio mandat na raspolaganje rekavši ili ga premijer Andrej Plenković i predsednika Grabar-Kitarović mogu odmah smeniti ukoliko se pokaže da vojne snage nisu na vreme i kvalitetno reagovale na požar.

Pročitajte još: VATRA GUTA DELOVE HRVATSKE I CRNE GORE! NASA snimila zastrašujući prizor požara iz svemira (FOTO)

Plenković je naime ranije danas u Splitu izjavio da je sistem odlično funkcionisao, da nije bilo stihije i da je sve bilo "baš kako treba".

Predsednica Kolinda Grabar Kitarović je, međutim, napuštajući Salcburg, zbog požara u Dalmaciji, izjavila da je vojska mogla i ranije da pomogne u borbi sa vatrenom stihijom.

Foto: Tanjug

Potom je Krstičević za hrvatske medije rekao da podnosi neopozivu ostavku.

- Poznato je kako sistem zapovedanja funkcioniše. Zahtev za angažman Hrvatske vojske daje glavni vatrogasni zapovednik a ja do danas nisam dobio nikakv zahtev. U ovom trenutku na terenu je 200 vojnika i još 500 u pripravnosti, a naši vojnici već su 'izginuli' u gašenju - kazao je Krstičević.

Pročitajte još: GORI SPLIT: Više od 80 ljudi POVREĐENO u požaru! Vatrogasci se i dalje bore sa vatrom

O svemu različitog su stava predsednica i premijer.

- Moje je mišljenje da je vojska na teren mogla izaći ranije. Iako nisu obučeni ni opremljeni kao vatrogasci za gašenje požara, čini mi se da je opseg požara bio takav da je trebala svaka ruka. Detaljnjije ću moći reći tek poslepodne, kad vidimo na terenu što se zbivalo. Ovo je proces naučenih lekcija koje možemo i moramo pripremiti u okviru Strategija nacionalne sigurnosti, da naše službe deluju u sinergiji i na taj se način nadopunjavaju - rekla je Grabar Kitarović, koja je u Salcburgu učestovala na trilaterali - Slovenija, Austrija, Hrvatska.

#Kolinda Grabar Kitarović

#Ministarstvo

#Ostavka

#Požar

'