AKTUELNO

U Hrvatskoj problem sa prirodnom reprodukcijom ima oko 80.000 parova, što znači da je oko 17 odsto njih neplodno, a kako ukazuje ginekolog Velimir Šimunic, oko 10.000 parova leči se godišnje, a polovina njih ne primećuje taj problem na vreme.

"Neplodnost je globalni problem, a u Hrvatskoj je u neprestanom porastu. Predviđa se da će za deset godina u većem delu sveta biti neplodno oko 30 odsto parova," kaže Šimunic, prenosi Hina pozivajući se na Večernji list.

Prvo dete u Hrvatskoj žene rađaju prosečno s 29,4 godina, a sve češće nakon 30. ili 35. godine.

Žene se rađaju sa konačnim brojem jajnih čelija koje ne mogu da se obnavljaju, a već s 32 godine počinje da opada plodnost za pet odsto godišnje, a nakon 38. godine i 15 do 20 odsto godišnje.

U četvrtoj deceniji sve su česće i bolesti koje mogu da oštete reproduktivne organe.

"Par koji ima više od 41 godine, pet puta teže i sporije postiže trudnoću, a tada su češći i pobaćaji," objašnjava Šimunic.

Govoreći o uzrocima rastuće neplodnosti, ginekolog navodi i promenjene poglede koji su u skladu sa reproduktivnom autonomijom žena, ali i činjenicu da je od demografske tranzicije 1965. godine pouzdana kontracepcija omogučhila da se odvoji reprodukcija i seksualnost.

U praksi, kako pokazuju podaci, uzroci neplodnosti su 30 odsto sa ženske strane, 30 odsto sa muške, a 30 odsto su udruženi, a 10 do 20 odsto uzroka ostaje nepoznato, navodi Večernji list.

#Hrvatska

#reprodukcija