AKTUELNO

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik izjavio je večeras da je predsednik Crne Gore Milo Đukanović doživeo propast, jer je pokušao da se obračuna sa srpskom nacionalnom linijom.

"Najvažnije je da je to sve završeno. Mislim da je to bio zadnji pokušaj prethodnog režima Mila Đukanovića i njegovog obračuna sa srpskom nacionalnom manjinom u Crnoj Gori. I doživeo je ne samo formalnu nego i simboličku propast", rekao je Dodik, preneli su banjalučki mediji.

Dodao je da je to i "simbolički kraj jednog režima, koji se zasnivao na svadji i opstrukciji Srpskog nacionalnog veća i srpskog nacionalnog interesa same Crne Gore".

Prema Dodikovim rečima, to se desilo onog trenutka kad je Milo Đukanović "umislio sebi da može da se razračuna, ne samo u političkom smislu sa Srbima u Crnoj Gori, već da se razračuna i sa crkvom".

"Kada je krenuo da ruši, odonosno otima crkve i crkvenu imovinu onda su protesti naših ljudi, litije i sve ostalo što se dešavalo, dovelo do njegovog političkog poraza na prethodnim izborima, a ovo sada što je učinio deluje kao da mu je neko sugerisao i predlagao u korist njegove definitivne političke propasti", kazao je srpski član Predsedništva BiH.

Dodik je naveo da mu je žao mi je zbog scena i svega što se dešavalo na Cetinju, naglasivši da su dve stvari potpuno jasne "da je mitropolit crnogorski Joanikije ustoličen i da je Srpska pravoslavna crkva u Crnoj Gori pokazala svoju snagu".