AKTUELNO

Jedan od lidera Demokratskog fronta Andrija Mandić obratio se medijima nakon ustoličenja Mitropolita Joanikija.

Kako kaže, protesti koji su organizovani nisu bili prijavljeni, što je bila zakonska obaveza svih komita.

- Optuživali su nas za državne udare i proteste, a kada su oni rešili da protestuju, niko nije imao hrabrosti da stane pred ljude i osvedoči da je to ispravno - kaže Mandić.

- Nismo srećni što se ovo dešava na Cetinju, jer smo i mi prolazili kroz to. Policija ima posebnu odgovornost, izvršna Vlast najveću. Jutros, predsednik Vlade Zdravko krivokapić pozvao je Kneževića i mene, i obavili smo razgovor koji nije bio prijatan, možete da zamislite kako smo se osećali kada nam čovek kaže da je u toku državni udar, tamo gde se odigrava protest -priča Mandić.

Foto: TV Pink Printscreen

Kako dodaje, ta odluka da se zabrani ustoličenje i problem koji je postojao u vladi i mendžmentu policije, bile su svakako neophodne konsultacije sa više njih.

Zakon mora da važi podjednako za sve, i to je bio naš stav. Da se primenjivao zakon onako kako je Demokratski front želeo, ne bi bilo barikada, okupljanja... - objašnjava Mandić.

Kako objašnjava, niko nije želeo da mitropolit i Patrijarh na onakav način dođu na ustoličenje, međutim, mučne scene, kako navodi, bile su neizbežne.

Video: Privatna arhiva

- Mi smo sinoć u razgovoru sa premijerom dali potpunu podršku da se primeni Ustav i zakon, rekavši da smo spremni da prihvatimo odgovornost kao i svaki član Vlade. jer smo želeli pored svih nesporazuma da delimo odgovornost. Želeli smo da se taj posao dovede do kraja i da se ne odlaže, i da sve eventualno što se desilo na Cetinju da delimo odgovornost sa članovima Vlade - objašnjava Mandić.

Imamo jednu akciju koja je kasnila, a koja je dala ipak rezultata - ponavlja Mandić.

Kako dodaje, Demokratski front je želeo da dođe do ustoličenja, i da je sve moglo biti ,mnogo bolje, podsećajući da je važno što se ustoličenje dogodilo.

Kako jedan od lidera Demokratskog fronta Milan Knežević objašnjava, danas niko ne treba da se oseća pobednikom.

- Žao mi je što neko ko je duboko utemeljen u Crnoj Gori, moram da primetim, dočekao Redžepa Erdogana uz sve počasti, a mitropolit i patrijarh su morali sa helikopterom da preskaču barikade, da im bude ugrožena bezbednost i da uz pomoć pancirskih ćebadi uđu na Cetinjski manastir. Joanikije je veće šanse imao u Kabulu nego na Cetinju - kaže Knežević.

Foto: TV VESTI

- Očekujemo da će biti ispitala uloga i Mila, i Markovića i tužioca Milivoja Katnića koji je došao sa gas maskom. Kako je znao da će da bude gasa? - nastavljao je Knežević.

Kako dodaje, na Veću je tražio zabranu skupa, gde je ostao u manjini, međutim, nakon samo dva dana, potvrđeno je da je do toga ipak trebalo doći, jer se dogodilo sve pto se dogodilo.

- Bitno je da smo se mi čuli sa Krivokapićem, gde smo dali potpunu podršku Krivokapiću kako bi došlo do ustaličenja mitropolita Joanikija. Pružamo ruku, jer je Crna Gora naša država - naglašava Knežević.

Nakon obraćanja, lideri Demokratskog fronta, odgovarali su na pitanja novinara:

- Bili smo u dramatičnoj situaciji. Ne znate kako smo se osećali kod predsednika Vlade kada nam je rekao da je u toku državni udar - rekao je Mandić odgovarajući na jedno od pitanja.

- Bili smo iznenađeni, i znali smo da mora da se povuče hrabar potez. Država je spašena, u ovoj državi postoje zakoni, a oni koji su ovo uradili, moraju da se suoče sa odgovornošću, a prvi je Milo, i u tome dajemo podršku, kao što smo sinoć tražili da se primeni zakon, saopštavajući da delimo odgovornost u svakom momentu - zaključio je Mandić.

Foto: TV Pink Printscreen

Autor:

#Andrija Mandić