AKTUELNO

Šefica Delegacije EU u CG Kristina Oana Popa pozvala je sve aktere da se uzdrže od bilo kakvih izjava i radnji koje bi mogle podstaći etničke i verske podele.

Popa na pitanje podgoričkog portala Analitika nije htela da komentariše mesto ustoličenja mitropolita crnogorsko primorskog Joanikija.

"Proces integracije Crne Gore uključuje celo društvo i koristi svim građanima. Svi činioci crnogorskog društva moraju konstruktivno da sarađuju da bi napredovali na putu ka EU. Međutim, uređenje verskih zajednica je nadležnost države. Iz tog razloga, nije na EU i da komentariše mesto ustoličenja čelnika jedne verske zajednice u Crnoj Gori", navela je u izjavi dostavljenoj portalu.

Istakla je da su bilo kakve izjave ili postupci koji stvaraju etničke ili verske tenzije i podele protivni temeljnim evropskim vrednostima.

“Crnoj Gori je potrebno jedinstvo, dijalog i zajedničko delovanje u interesu svih građana. Zato i ovim putem pozivam sve aktere da se suzdrže od bilo kakvih zapaljivih izjava i radnji koje bi mogle podstaći etničke i verske podjele i netoleranciju”, kaže ona.

Autor:

#EU

#Vladika Joanikije