AKTUELNO

Luka je, neverovatno hrabro i vešto, pomogao policajcu da utopljenika izvuče iz Vrbasa, a potom ga, dok su čekali hitnu pomoć, reanimirao masažom srca i time mu, verovatno, spasao život.

Policajac je skočio u Vrbas i, uz pomoć građana, uspio da izvuče iz vode muškarca koji je 15 minuta nakon ponoći skočio sa Gradskog mosta. Tako je u zvaničnom saopštenju MUP RS opisana drama koja se dogodila 23. avgusta u centru Banjaluke.

Tajanstveni "građani" su učenik Luka Jovetić (17) i jedan njegov vršnjak.

Luka je, neverovatno hrabro i vešto, pomogao policajcu da utopljenika izvuče iz Vrbasa, a potom ga, dok su čekali hitnu pomoć, reanimirao masažom srca i time mu, verovatno, spasao život.

- Vraćali smo se iz grada kući i kad smo prelazili preko Gradskog mosta ugledali mladića koji je u tom trenutku skočio u reku. Odmah smo pozvali policajce, koji su se zatekli u blizini i oni su krenuli u akciju spasavanja - priča Luka.

Drama

Policajac Nemanja Repajić je skočio u reku i zaplivao, pokušavajući da nađe nesretnog mladića, a njegov kolega Nebojša Topalović je sa obale osvetljavao teren baterijskom lampom. Na mostu se skupilo mnogo ljudi, koji su pratili dramu sa neizvesnim ishodom.

- U jednom trenutku sam se uplašio da ćemo ga izgubiti, da policajac neće uspeti da sam iz reke izvuče utopljenika. Na brzinu sam se skinuo i uskočio u Vrbas. Zaronio sam, dohvatio unesrećenog i policajac i ja samo ga zajedno izvukli na obalu - priča Luka.

Spasavanje utopljenika u Banjaluci

Ali, borba za život nesrećnog mladića još nije bila okončana. Luka je opipao puls utopljeniku i ustanovio da mu je srce zastalo i da ne diše. Okrenuo ga je na stranu, izvukao mu jezik, a potom počeo da mu masira srce.

- U trenutku sam se setio časova prve pomoći na nastavi biologije. Rekao sam sebi: "Hvala bogu, nisam zaboravio šta smo učili" - priseća se Luka.

Za nekoliko sekundi, koje su se činile kao večnost, unesrećeni mladić je prodisao, srce je zakucalo, ali je i dalje bio u nesvesti.

Ishod

Ubrzo je stigla hitna pomoć, koju su policajci pozvali i mladić je odvezen u Univerzitetski klinički centar RS. I spasen je!

Borbu za njegov život u Vrbasu i na obali reke snimio je mobilnim telefonom Lukin drugar. Mada su mnogi detalji nejasni, jer je snimano noću, dobro se vidi koliko je Luka Jovetić, još maloletni dečak, hrabar i vešt. I spreman da, ne hajući za opasnost, pomogne čoveku u nevolji.

Luka Jovetić je učenik trećeg razreda Elektrotehničke škole "Nikola Tesla" u Banjaluci. Odlikaš je i veruje da će postati inženjer elektrotehnike i računarstva.

Uz to je i sportista. Skija, trenira vaterpolo, nedavno je istrčao polumaraton za sat i 49 minuta, a bavi se i biciklizmom. Sve u svemu, mladić za primer. I uz sve to je skroman.

- Stalno razmišljam da li sam uradio sve kako treba. Da nisam nešto pogrešio, da nisam nenamjerno povredio utopljenika. Kada sam čuo da je preživio i da je sada dobro, bio sam presrećan. I svaka čast policajcima. Repajić i Topalović su zaista učinili sve što su mogli. Nadam se da sam im bio od pomoći - kaže Luka.

Članovi porodice i prijatelji koji su, zahvaljujući video snimku i svedočenju prisutnih, saznali za Lukin podvig, samo su kratko prokomentarisali: "Eto, da je opljačkao kiosk, bio bi na naslovnim stranama, a kad mlad čovek uradi nešto dobro i humano, to niko ne sazna".

Autor: