AKTUELNO

Nikšićki vatrogasci 20 dana se bore sa vatrenom stihijom. Situacija sa požarima na teritorijama nikšićke opštine nije bolja. Sve ekipe su na terenu, a štete ogromne. Najugorženija je Trepča.

- Danas, 10. avgusta, imamo šest ekipa na terenu, pomažu nam i građani koji su se sami organizovali, mi kontrolišemo čitavu tu pomoć. Imamo i pomoć avio-helikopterske jedinice i pomoć helikoptera Vojske Crne Gore - kazao je načelnik službe zaštite i spašavanja Nikšić Slavko Tadić dodajući da su požari “ u Župi, pa Broćanac, Obljaj i Kobilji do. Avioni su konkretno na Broćancu, a avio-helikopterska jedinica u Kobiljem dolu".

LJudi su iscrpljeni, tehnika posustaje. Ulažemo dodatne napore da popravljaju kamioni. Fali nam cistijerni, da imamo još deset kamiona imali bismo ih gde poslati. Svi naši kapaciteti su na terenu, i što se tiče ljudstva i tehnike i dajemo svoj maksimum - kaže Tadić.

On dodaje da su juče imali veću štetu na nivou Gornjih Trepača.

- Nažalost, protiv prirode se ne može, ali ovo nije samo priroda, već ljudski faktor potpomognut visokom temperaturom i vetrom - kazao je Tadić.

Požari ne jenjavaju ni na Cetinju. Skoro čitava Katunska nahija gori.

Od požara u Katunskoj nahiji dim se vidi iznad Boke Kotorske.

Načelnik Službe zaštite i spašavanja Cetinje Miloš Ćećanović kaže da što se tiče današnjeg dana situacija se nije nimalo promenila nabolje, vetar duva što otežava posao, te da je i danas u gašenju učestvovala avio-helikopterska jedinica Vojske Crne Gore sa tri helikoptera.

Ćećanović kaže, da je ogromna šteta jer je velika šuma izgorela.

U poslednjih nekoliko dana više lica je uhapšeno u Podgorici i Nikšiću zbog sumnje za izazivanje, podmetanje požara.

Ni policija uhapsila je prošle sedmice G.Č. (19) zbog sumnje da je podmetnuo požar u naselju Ćemenica. Iz Uprave policije su saopštili da je predat na dalju nadležnost tužilastvu.

- Predmet je u fazi je izviđaja. Dežurni tužilac Dejan Đorojević saslušao je G. Č., zbog krivičnog dela izazivanje opšte opasnosti, nakon čega je pušten da se u daljem toku postupka brani sa slobode, jer nije bilo zakonskog osnova za dalje zadržavanje lica, niti stavljanje predloga za određivanje pritvora - kazala je za PR Osnovnog državnog tužilaštva Nikšić tužilac Vjera Mićunović.

Prema njenim rečima, Osnovno državno tužilaštvo u Nikšiću preduzima sve mere i radnje u cilju rasvetljavanja odlučujućih činjenica povodom ovog događaja.

#Crna Gora

#građani