AKTUELNO

Najpopularniji političar u Sloveniji i dalje je aktuelni predsednik i lider Socijaldemokratske stranke Borut Pahor, dok se na drugom i trećem mestu nalaze ministar zdravlja Janez Poklukar i predsednik slovenačke Skupštine Igor Zorčić, pokazalo je najnovije istraživanje Desus-a i NSi.

Istraživanje je pokazalo i da bi na parlamentarnim izborima, da se održavaju danas najviše glasova dobila stranka premijera Janeza Janše uprkos nepopularnosti vlade, prenosi ljubljansko Delo.

Za Janšinu Slovenačku demokratsku stranku (SDS) na izborima bi glasalo 17,1 odsto glasača, a za opozicionu Socijalnoe demokratsku (SD) koje vodi evroparlamentarka Tanja Fajon 12,7 odsto, pokazala je anketa u kojoj je učestvovalo 711 ispitanika.
Janšina stranka poslednja četiri meseca ima stabilan rejting, ali su stranke u njegovoj koaliciji u većem padu, dok stranke levice pokazuju mali uspon, pa bi u slučaju relativne pobede na izborima Janša teško sastavio novu vladu, prenosi portal Indeks.

Kako se navodi, opoziciona stranka Levica na izborima bi dobila 8,6 odsto glasova, a Lista Marjana Šarca (LMŠ) koju vodi bivši premijer 7,3 odsto, dok su ostale stranke za sada ispod izbornog praga.

Da vlada zaslužuje "srednju" ocenu smatra 25,4 odsto ispitanika, a lošijim rezultatom od vlade u anketi je ocenjen parlament.

Naredni parlamentarni izbori održaće se u Sloveniji sredinom 2022. godine.

#Borut Pahor

#Slovenija