AKTUELNO

Severna Makedonija, se osim Grčke, Turske i Italije takođe suočava sa šumskim požarima, zbog čega je angažovan veliki broj vatrogasaca kako iz ove države tako i susednih i nekih evropskih koji su svojom tehnikom i ljudstvom priskočili u pomoć makedonskim kolegama.

Pomoć između ostalog u ljudstvu i tehnici poslali su Srbija (helikoptere) i Slovenija koja je poslala ljude i cisterne.

Pažnju javnosti izazvala je neobična vatrogasna cisterna za koju se mislilo da je pre nekih 20 do 25 godina završila u dubokoj penziji ili samuje na nekom auto otpadu.

Naime, radi se o vatrogasnoj cisterni montiranoj na kamion marke FAP koji se nekad proizvodio u Priboju. Na snimku koji kruži društvenim mrežama vidi se vatrogasna cisterna FAP 1314 koja učestvuje u gašnju požara. Snimak je navodno nastao kod Đevđelije.

Stari veteran uprkos novim tipovima vatrogasnih vozila koje su danas u službi makedonskih vatrogasaca se ne predaje. Doduše kao što se na snimku vidi nedostaje i "poneki" deo, ali je zato vodeni top ispravan, kao i cisterna. To je dovoljno da ovaj stari veteran zauzme ravnopravno mesto sa mnogo mlađim vršnjacima i gasi požar.

Što je neko od komentatora lepo rekao za ovog veterana: " To treba da se čuva za brdske požare, gde ne mogu ove sadašnje mašine da stignu. Ovaj ima da se popone i na krov sveta", i bio je u pravu. Svakako jedno od najizdržljivih vatrogasnih vozila.


Braća Makedonci kažu da je najviše posla upravo završio: "baš on, baš taj stari FAP koji je izašao, gde ni jedan drugi kamion nije mogao i poneo je duplo više vode nego svi ostali gradski vatrogasni kamioni"

Bilo je i onih polušaljivih komentara poput kako li je ovaj prošao tehnički?!. Bilo kako bilo stari FAP se ne predaje. Gazi i dalje blizu 40 decenije i gasi požare. Ovo je još jedan od dokaza da je nekadašnja SFRJ itekako pravila izdržljive i robusna namenska teretna vozila. Istina servo volan i udobnost su bili mit, ali to i nije toliko bitno, koliko da odrađuje posao. I radi ga, gasi požare munjevito.

Ovde valja dodati da krajem 1970-tih i početkom 1980-tih prošlog veka od Vardara pa do Triglava nije bilo vatrogasne stanice koja nije imala bar po jedan ili dva ovakva FAP-ova kamiona. Nekako bilo ih je najviše po malim mestima.

Uprkos ogromnom napretku tehnike, ovaj veteran je odoleo zubu vremena i tehnološkom napretku. I dalje obuzdava vatrenu stihiju. Zbog toga i poštovanje za ovakvu mašinu i to ne običnu, nego FAP mašinu.

Autor: