AKTUELNO

Novoimenovani Visoki predstavnik u BiH Kristijan Šmit razgovarao je danas u Sarajevu sa članovima Predsedništva BiH Željkom Komšićem i Šefikom Džaferovićem, dok sastanku nije prisustvovao srpski član Milorad Dodik.

"Prošle sedmice sam obaveštan da će 3. avgusta biti prisutna sva tri člana Predsedništva BiH, što se nije desilo", kazao je Šmit novinarima posle sastanka, dodavši da mu je žao što i Dodik nije prisustvovao sastanku.

On je rekao da je poseta Predsedništvu BiH "prvi sastanak na njegovom rasporedu" posle preuzimanja dužnosti Visokog predstavnika u BiH.

"Obavljaću dužnost s odlučnošću da pomognem ljudima. Korstiću svoj uticaj da to postignem. Mogu računati i na političku podršku Saveta za primenu mira (PIC)", istakao je Šmit.

Dodao je da će kao "prvog partnera u svom radu videti Predsedništvo i institucije BiH"."Integritet BiH sa dva entiteta mora biti zaštićen. BiH ćemo vratiti na međunarodnu agendu", istakao je Šmit.

Novimenovani Visoki predstavnik je ocenio da se ne može očekivati da neko dođe spolja i "napravi čudo" u BiH, već da je potrebno da "svi sednu i razmisle kako da daju doprinos".

"Niko u EU ne može shvatiti da neko ne želi sarađivati. EU je zasnovana na saradnji, identitetima koji se poštuju. Nisam ovde samo da bih gledao i čekao, već da bih bio aktivan i budite uvereni da ću to i biti", naglasio je Šmit.

On je dodao da će iskoristiti svu snagu da BiH povuče ka EU, a, pre toga, da stvori dijalog i normalno okruženje unutar BiH.

Šmit je ocenio da će raditi zajedno i sa Dodikom, navodeći da je svima u BiH obaveza da se sastaju i sarađuju i da rade u interesu države i ljudi BiH.

"Tako da ću nastaviti raditi sa svima i uveren sam da ću doći do konstruktivnog dijaloga. Svi koji su na funkcijama na državnom nivou i u entitetima moraju da rade na istom cilju", naglasio je on.

Dodao je da računa i na tesnu saradnju sa EU, a posebno sa Sjedinjenim Američkim Državama.

"Svi zajedno ćemo raditi na ispunjenju 14 prioriteta BiH za pridruženje EU i na programu 5 + 2", kazao je Šmit.

Narodna skupština RS je pre nekoliko dana odlučila da predstavnici RS zbog nametnutog zakona o zabrani negiranja genocida do daljnjeg neće učestvovati u radu institucija BiH, pre svega Predsedništva, parlamenta i Saveta ministara BiH.

#Kristijan Šmit

#Milorad Dodik

#Šefik Džeferović

#Željko Komšić